Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan Kubbeciklerle yapılan eklemelere ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan Kubbeciklerle yapılan eklemelere ne ad verilir?
  2. Yuvarlak ve tonozlu yapılara ne denir?
  3. Paye ne anlama gelir?
  4. Ajur nedir sanat tarihi?
  5. Ajur tekniği ne demek?
  6. Ajur tekniği nerelerde kullanılır?
  7. Tonozlu yapı ne demek?
  8. Payanda yapmak ne demek?
  9. Gavsara ne demek?
  10. Mimaride plaster ne demek?
  11. Sütun nedir sanat tarihi?

Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan Kubbeciklerle yapılan eklemelere ne ad verilir?

Eksedra: Çeyrek kubbedir. Camilerde yarım kubbelerin iki ya da üç yanına küçük yan kubbeciklerle yapılan eklemelerdir. Elevasyon: Cephe çizimine verilen isimdir. Enderun: Saray teşkilatıdır.

Yuvarlak ve tonozlu yapılara ne denir?

Grekçe'deki tholostan (kubbe, yuvarlak yapı) Ortaçağ Rumcası ile Türkçe'ye aktarılan tonoz Osmanlı yapı teknolojisine ilişkin kayıtlarda bu şekliyle yerleşmiştir. ... En yalın ve yaygın kullanılan tonoz formu, kemer profiline göre yuvarlak veya sivri kesitli olan bu örtü beşik tonoz diye adlandırılır.

Paye ne anlama gelir?

PAYE: f. Rütbe, derece. * Merdiven ayağı. * İlim sahibi olanların bir derecesi.

Ajur nedir sanat tarihi?

Ajur (Fransızca: à jour) ya da delikişi, mimarlık ve sanat tarihi gibi alanlarda ahşap, mermer, metal, kumaş, deri, seramik, taş ya da fildişi gibi malzemelere delikler açarak kafes biçiminde oyarak yapılan gözenekler ve bezeme işlemidir.

Ajur tekniği ne demek?

Ajur, seramikte şekillendirilme işlemi bitmiş forma geçirilen desenlerin, form yaş iken yüzeyden kesilerek çıkarılması ya da delinmesiyle oluşturulan bir dekor yöntemidir. ... Ajur tekniği, seramikte risk taşıyan bir yöntem olmasına rağmen, işlevsel ve dekoratif olarak, birçok dönemde ve farklı kültürlerde uygulanmıştır.

Ajur tekniği nerelerde kullanılır?

Gümüş kazaz örücülüğünde bulunan tekniklerin içinde ajur tekniği, sürgü, top ve balıksırtı (zincir) tekniklerinin bağlantılarını oluşturmada kullanılır. Ayrıca ajur tekniği makrame ve gemici düğümlerinin uygulanmasında da kullanılır (Mesela, şemse (aşk) düğümü gibi).

Tonozlu yapı ne demek?

Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.

Payanda yapmak ne demek?

(Mimarlık) 1. Bir duvarı tutmak, yıkılmasını önlemek için yanlamasına dayatılan destek. 2.

Gavsara ne demek?

1. înce yontulmuş yaş ağaçtan yapılan sepet. 2. Süt üstüne kapatılan sepet.

Mimaride plaster ne demek?

Pilaster, sütunce ya da sütunçe, mimaride duvara yapışık sütun şeklinde kullanılan bir inşaat tekniğidir. Yapılarda süs öğesi olarak kullanılır. ... Antik Roma ve Antik Yunan mimarisinde ve İtalyan Rönesansı döneminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Sütun nedir sanat tarihi?

Sütun, form olarak daire kesitli, ince-uzun, tek parça ya da parçalı, kaide, gövde ve başlık kısımları olan taşıyıcı mimari öğedir. Sütun; taş, ahşap, mermer gibi herhangi bir maddeden yapılan, yapıları ayakta tutmak için kullanılan, mimari bir destek elemanıdır.