Webstere göre devlet yönetimi bilimi ve sanatı nedir?

İçindekiler:

  1. Webstere göre devlet yönetimi bilimi ve sanatı nedir?
  2. Weber in bürokrasi modeli nedir?
  3. Weber in bürokrasi modeli hangi otoriteye dayanır?
  4. Bürokrasi modeli nedir?

Webstere göre devlet yönetimi bilimi ve sanatı nedir?

Siyaset, bütün toplumlarda var olan bir kurumdur. Webster[243] siyaset (politics) sözcüğünü devlet yönetimi bilimi veya sanatı olarak tanımlıyor. Siyaset, farklı çıkarları temsil eden birey ya da gruplar arasındaki yarıştır. Siyaset,[244] iktidar ve otorite kavramları ile yakından ilişkilidir.

Weber in bürokrasi modeli nedir?

Weber'e göre bürokrasi, işbölümü, otorite hiyerarşisi, yazılı kurallar, yazışmaların ve faaliyetlerin dosyalanması, gayri şahsilik, disipline olmuş bir yapı ve resmî pozisyonlardan oluşan bir örgüt biçimidir. Bu anlamda bürokrasi, rasyonel bir örgüt biçimidir; teknik olarak diğer örgüt biçimlerinden üstündür.

Weber in bürokrasi modeli hangi otoriteye dayanır?

Weber'e göre eski bürokrasiler geleneksel otoritenin özel bir biçimi olarak patrimonyal örgütlerdir. Patrimonyal otorite biçimi, modernlik öncesi dönemde, daha çok doğu toplumlarında görülen bir tiptir. Weber bu geleneksel otorite içinde, “gerentokrasi”, “patriyarkalizm” ve “patrimonyalizm” arasında bir ayrım yapar.

Bürokrasi modeli nedir?

Bürokrasi bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan, kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubudur. Amacı resmî olarak idari işlevlerle olsa da uygulamada yorumlamalar nedeniyle bazen resmî olmayan etkilere açık olabilmektedir.