Cebirsel yapı ne demek?

İçindekiler:

  1. Cebirsel yapı ne demek?
  2. Illiyet bağı nedir Borçlar Hukuku?
  3. Kusursuz sorumluluk ne demek?
  4. Sözleşme sorumluluğu nedir?
  5. Yapı malikinin sorumluluğu ne ilkesine dayanır?
  6. Borçlar Hukukunda Sorumluluk nedir?

Cebirsel yapı ne demek?

Boş kümeden farklı olup üzerinde en az bir İkili İşlem tanımlanmış olan kümeye bir cebirsel yapı denir. Örneğin; Grup tek işlemli bir cebirsel yapıdır ancak Halka ve Cisim iki işlemli cebirsel yapılardandır.

Illiyet bağı nedir Borçlar Hukuku?

Ortaya çıkan zarar ile failin davranışı (fiil) arasındaki bağlantı olarak tanımlanabilir. Maddi hukukta da ceza hukukunda da, sorumlu tutulabilmek için uygun illiyet bağının varlığı aranır. ... İlliyet bağı, Borçlar Kanunu'nun 41.maddesinde "zarar ika eden" ve "sebebiyet veren" sözcükleriyle ifade edilmektedir.

Kusursuz sorumluluk ne demek?

Zarar verenin kusuru yoksa meydana gelen zarardan da sorumluluğu yoktur. Diğer bir ifadeyle, hukuka aykırı bir davranışıyla başkasına zarar veren kimsenin sorumlu olabilmesi için, kusurlu olması gerekir. ... Bir davranışın haksız fiil sayılabilmesi için, onun hukuka aykırı olması gerekir.

Sözleşme sorumluluğu nedir?

(CULPA IN CONTRAHENDO) Bu yapılar “haksız fiil sorumluluğu” ve “sözleşme sorumluluğu” dur. Haksız fiil sorumluluğunun kaynağı, objektif ve soyut olan hukuk kurallarının herkese yüklemiş olduğu yükümlülüklerin ihlali nedeniyledir. Sözleşme sorumluluğunun esası ise, hukuka aykırılık değil borca aykırılıktır.

Yapı malikinin sorumluluğu ne ilkesine dayanır?

Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) 69. maddesinde düzenlenen “yapı malikinin hukuki sorumluluğu” kusursuz sorumluluktur. Kusura dayanmayan bina veya diğer bir yapıya sahip olunması dolayısıyla öngörülen bu sorumluluk halinde; intifa ve oturma hakkı sahipleri de sınırlı bir alanla müteselsilen sorumlu tutulmuştur.

Borçlar Hukukunda Sorumluluk nedir?

Bir borç ilişkisinde borçlu, alacaklı olan tarafa karşı belli bir taahhütte bulunmuştur. Kendiliğinden bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde hukuk düzeni, alacaklının bu borç ilişkisinden doğan haklarını, borçlunun mal varlığına yönelerek karşılamasını sağlayacaktır. Buna hukuk düzeninde sorumluluk denilmektedir.