Icra ve iflas Kanunu'na göre ilam niteliğindeki belgeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Icra ve iflas Kanunu'na göre ilam niteliğindeki belgeler nelerdir?
  2. Mahkeme ara kararı ilam niteliğinde mi?
  3. Tespit hükmü icraya konulabilir mi?
  4. Ilamlı icra takibi nasıl durdurulur?
  5. Ilamlı icra takibi ne zaman kesinleşir?
  6. Icra takibi nasıl durdurulur?
  7. Icra takibi nasıl sonuçlanır?
  8. Icra takibi kesinleştikten sonra ne yapılır?
  9. Borç başkasına devredilir mi?
  10. Hacizli tapu devri olur mu?
  11. Hacizli Tapu satılır mı?
  12. Icralık olan kişinin babasından para alınır mı?
  13. Hisseli yere haciz gelir mi?
  14. Hisseli tapuya haciz gelir mi?
  15. Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?
  16. Şerhli tapuya haciz gelir mi?
  17. Hisseli tarla ipotek edilebilir mi?
  18. Hisseli tapu ile kredi alınır mı?
  19. Hisseli tapuya kredi nasıl alınır?

Icra ve iflas Kanunu'na göre ilam niteliğindeki belgeler nelerdir?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu md. 38'de “İlam mahiyetini haiz belgeler” başlığı ile düzenlenen hükümde yer alan ilâm niteliğinde belgeler şunlardır:

  • Mahkeme huzurunda yapılan sulhler,
  • Mahkeme huzurunda yapılan kabuller,
  • Para borcu ikrarını içeren düzenleme şeklinde hazırlanan noter senetleri,
  • İstinaf kefaletnameleri,

Mahkeme ara kararı ilam niteliğinde mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 301/2 uyarınca ilâm, taraflardan her birine verilen hüküm nüshasıdır. Bir diğer ifadeyle, mahkeme kararlarının taraflara verilen mühürlü örneklerine ilâm denir[5]. ... Ancak Yargıtay, mahkemenin ara kararı ile nafakaya hükmetmesinin ilâm niteliğinde olduğunu kabul etmiştir[10].

Tespit hükmü icraya konulabilir mi?

Tespit hükümleri ise, bir edayı, ifayı içermediklerinden, icrai nitelikte olmayıp sadece bir hukuki ilişkinin varlığı ya da yokluğunu tespit ettiğinden, ilamlı icra konusu olamazlar… Edaya ilişkin mahkeme kararlarının da icra edilecek kısımları hüküm fıkrasıdır.

Ilamlı icra takibi nasıl durdurulur?

İlamlı bir icra takibinin durdurulması “icranın geri bırakılması” prosedürü ile gerçekleşir. Kişi icra takibinin durdurulmasını ispat edebilmek için: Yetkili mercilerce resen düzenlenmiş veya onaylanmış belgeler (örneğin noter senetleri) ile. İmzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş olan belgelerle ispat edebilir.

Ilamlı icra takibi ne zaman kesinleşir?

İLAMLI TAKİBE İTİRAZ SÜRESİ Eğer borçlu 7 gün içinde icraya takibine itiraz etmez ise ilamlı icra takibi kesinleşir ve borçlu söz konusu borcu ödemek zorunda kalır. Bu durumdan başka kaçış yolu kalmamaktadır.

Icra takibi nasıl durdurulur?

İlamsız İcra Takibine uğramış kişinin, kendisine tebligatın ulaşmasından sonraki 7 gün içerisinde, ilgili icra dairesine başvurarak, yazılı veya icra memuruna sözlü olarak itiraz gerçekleştirmesi, İcra takibini durdurur.

Icra takibi nasıl sonuçlanır?

Eğer borçlu taraftan herhangi bir yanıt gelmezse, icra davasının sonucu kesinleşmiş olur. Eğer herhangi bir itiraz yapılmazsa, borçlu kişi tarafından ya menfi tespit davası ile alacağa karşı gelinmesi ya da borcun ödenmesi gerekir. Ödeme emrine itiraz edilmesi, ancak açılan davaya muhatap icra dairesine yapılır.

Icra takibi kesinleştikten sonra ne yapılır?

Alacağını borçludan vadesinde tahsil edemeyen alacaklı, alacağını tahsil edebilmek adına cebri icraya başvurur. İcra daireleri aracılığıyla icra takibi başlatan alacaklı borçluya ödeme emri gönderir.

Borç başkasına devredilir mi?

Devir işlemleri bankalarca yapılamasa da borç transferi ile kalan borcun farklı bir bankaya transfer edilmesi mümkün olabiliyor. Bu işlemler sırasında eski bankanın faiz oranı geçersiz kalıyor ve yeni bankanın faiz oranı üzerinden sanki yeni bir kredi çekmiş gibi işlemler devam ediyor.

Hacizli tapu devri olur mu?

Hacizli tapu satışları devir şeklinde yapılıyor. Gayrimenkulün satışı yapılıyor ve hacizli şekilde yeni alıcısına devrediliyor. ... Fakat kamu hacizlerinde satışa kısıtlama getirilerek, kamu tarafından haczedilmiş menkul veya gayrimenkuller doğrudan satılamıyor.

Hacizli Tapu satılır mı?

Bir gayrimenkul üzerinde haciz bulunabilir. Hacizler satışa engel değildir. Satış, gayrimenkulün üzerindeki hacizle birlikte yapılır. Yani satışla haciz kalkmaz, devam eder.

Icralık olan kişinin babasından para alınır mı?

Kendisinin borcu kişinin kendisini bağlar babasını bağlamaz.Bu sebeple babasının malına haciz konulamaz.Ancak eğer oğluna icra takibi yapıldıktan sonra oğluna ait taşınmazı babasının üzerine devrederse bu durumda muvazaalı satış/devir olacağı için durum değişir.

Hisseli yere haciz gelir mi?

Hisseli Mallara Haciz Eğer paydaşların kendilerine ait payları belli ise ipotek kimin üzerine ise gayrimenkulün satış işlemlerinin ardından borçlunun kendi hissesi oranında borç tahsil ediliyor. İpotekli kişinin gayrimenkulü satışa çıkarmaması halinde diğer alacaklı gayrimenkulü satıp da parasını alamıyor.

Hisseli tapuya haciz gelir mi?

Peki, hisseli tapuya haciz gelir mi? Bir gayrimenkule, herhangi bir kesinleşmiş borç için haciz konulabileceği gibi, hisseli geyrimenkullerde herhangi bir hissedarın hissesine de haciz konulabiliyor. Borç ödenmediği takdirde söz konusu hisse satışa çıkarılıyor ve ihale yolu ile satılıyor.

Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli evde herhangi bir hissedarın hissesine borçlarından dolayı haciz uygulanabilir. Kanunen, ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmişse itirazı ret olunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz talebinde bulunabiliyor. ...

Şerhli tapuya haciz gelir mi?

Şerh yoksa borç yüzünden bu konuta haciz konulabilir. ... Aile konutu olan taşınmazlar için, tapuya şerh konulabilir. Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, tapu kütüğüne giderek, konutla ilgili aile konutu şerhinin verilmesini isteyebilir.

Hisseli tarla ipotek edilebilir mi?

Peki, hisseli tarla ipotek edilebilir mi? ... Hisseli mülkiyette hisseler bağımsız olarak ipotek edilebiliyor. Bir taşınmazı ipotek etmek için biri rehin sözleşmesi diğeri tescil olmak üzere iki işlem yapılıyor. Taşınmaz üzerinde birden fazla ipotek işlemi yapılabiliyor.

Hisseli tapu ile kredi alınır mı?

Hisseli tapu ile kredi başvurusu yapacak kişinin tapu üzerinde adı geçen herkesi başvuru yapılan krediye kefil yapması sonucunda kredi onaylanabilir. Tapuyu tamamen bir kişi üzerine geçirme durumunda da kredi çıkabilir.

Hisseli tapuya kredi nasıl alınır?

Hisseli Tapuya İhtiyaç Kredisi Hisse sahiplerinin hepsinin krediye kefil olması ya da hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülmesi bankaların en çok talep ettikleri şartlardır. Bu şartları karşılamanız durumunda ipotek göstereceğiniz evin %80'lik kısmı için kredi başvurusunda bulunulabilirsiniz.