Istimval nedir idare hukuku?

İçindekiler:

  1. Istimval nedir idare hukuku?
  2. Devletleştirme ne demek?
  3. Devletleştirme kamulaştırma farkı nedir?
  4. Kamulaştırma kararı ne demek?
  5. Devletleştirme nedir hukuk?
  6. Devletleştirme yetkisi kime aittir?
  7. Acele kamulaştırma kararı ne demek?
  8. Acele Kamulastirma Bedeli ne zaman ödenir?
  9. Kararın kesinleşmesi nasıl olur?
  10. Ceza mahkemesi kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  11. Icra mahkemesi şikayet üzerine verdiği kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  12. Icra edilebilirlik şerhi kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  13. Arabuluculuk icra edilebilirlik şerhi nasıl alınır?
  14. Icra edilebilirlik şerhi nereden alınır?
  15. Arabuluculukta icra edilebilirlik şerhi hangi mahkemeden istenir?

Istimval nedir idare hukuku?

İstimval tanımı: Olağanüstü durumlarda, karşılığı ödenmek suretiyle menkullere idarece zorla el atılmasıdır. İstimvalin konusu menkuller olmakla birlikte, bedensel yükümlülükler de istimvalin konusun olabilir. Kamulaştırma olağan, istimval olağanüstü bir yetkidir.

Devletleştirme ne demek?

Kamu hizmeti veya tekel niteliği taşıyan veya alan özel faaliyet ve teşebbüslerin tamamı veya bir kısmı, millî menfaatlerin gerektirdiği hallerde, karşılığı kanunla gösterilen esas ve şekillere göre ödenmek şartiyle ve kanunda belirtilen usullere uygun olarak devlet mülkiyetine geçirilmesine devletleştirme denilir.

Devletleştirme kamulaştırma farkı nedir?

Devletleştirme, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüslere yapılıyor, kamulaştırma ise istimlak adını alıyor. Kamulaştırma sadece taşınmaz mallara yapılabiliyor. Devletleştirme ise hem taşınabilir hem de taşınmaz mallara yapılıyor. Kamulaştırma işlemi idari işlem olarak biliniyor.

Kamulaştırma kararı ne demek?

Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Devletleştirme nedir hukuk?

Devletleştirmek ya da kamulaştırmak; kamu yararının zorunlu kıldığı durumlarda, gerçek ya da özel hukuka tabi olan tüzel kişilerin mülkiyetinde yer alan taşınmazların, devlet mülkiyetine geçirilmesidir.

Devletleştirme yetkisi kime aittir?

Madde 47 – Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir. Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Gerçek karşılığın hesaplanma tarzı ve usulleri kanunla düzenlenir.”

Acele kamulaştırma kararı ne demek?

acele kamulaştırma 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27. maddesinde tanımlanmış olan çok özel ve istisnai bir kamulaştırma yöntemidir. olağanüstü hal ve savaş dönemleri veya aceleciliğine bakanlar kurulu tarafından karar verilecek istisnai durumlarda yasal olarak uygulanması mümkündür.

Acele Kamulastirma Bedeli ne zaman ödenir?

Kamulaştırma bedeli, mahkemece belirlendikten sonra nakit ve peşin olarak ödeniyor. Ancak 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 3. maddesi gereğince; "1 peşin + 5 taksit" şeklinde de ödeme yapılabiliyor. Taşınmazın tapuda idareye devredilmesi halinde kamulaştırma bedeli de eski malike ödeniyor.

Kararın kesinleşmesi nasıl olur?

Yargıtay/Danıştay, ilk derece mahkemesinin verdiği kararı inceler, hukuka aykırı bir husus saptarsa kararı bozar. Bozulan karar bir kez daha görüşülmek üzere kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir. Yargıtay/Danıştay hukuka aykırı bir husus olmadığı görüşüne varırsa kararı onar. Böylece karar kesinleşmiş olur.

Ceza mahkemesi kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

K. mad. 131/I) da kesinleşmeden icra edilememektedir. Kesinleştikten sonra takip konusu yapılabilecek olan ilamların, takip tarihinde kesinleşmiş olması gerekir. Aksi takdirde, takip konusu ilam takip sırasında kesinleşmiş dahi olsa, yapılan takibin iptali gerekir.

Icra mahkemesi şikayet üzerine verdiği kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

İcra hakimliği, " İİK. 364. maddesi gereğince, takibe yönelik itiraz ve şikayet hakkında verilen icra mahkemesi kararı kesinleşmeden satışa gidilemez.

Icra edilebilirlik şerhi kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

İcra edilebilirlik şerhi aldığınız anlaşma belgesini dayanak göstererek icraya koyabilirsiniz. Bu belgede ayrıca bir kesinleşme şerhi aranmaz.

Arabuluculuk icra edilebilirlik şerhi nasıl alınır?

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 1 (HUAK) uyarınca arabuluculuk faaliyeti sonunda ihtilaflı tarafların anlaşma sağlaması hâlinde, taraflar bir anlaşma belgesi düzenleyebilirler. Taraflar isterse mahkemeye başvurarak bu belgeye icra edilebilirlik şerhi verdirebilirler.

Icra edilebilirlik şerhi nereden alınır?

İcra edilebilirlik şerhi sulh hukuk mahkemelerinden talep edilir.

Arabuluculukta icra edilebilirlik şerhi hangi mahkemeden istenir?

Davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa başvurulması durumunda ise anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilam niteliğinde belge sayılır.