Ardışıl devre ne demek?

İçindekiler:

  1. Ardışıl devre ne demek?
  2. Saat girişli ikili devrelere neden senkron adı verilmiştir?
  3. 7493 entegresi nedir?
  4. Asenkron olarak ne demek?
  5. 74192 entegresi ne işe yarar?
  6. 7490 entegresi nedir?
  7. Kaydedici ne demek?
  8. Johnson sayıcı nedir?
  9. Yayılım gecikmesi ne demektir?

Ardışıl devre ne demek?

ARDIŞIL DEVRELER ✓ Bileşik devrelere geri besleme ve zamanlama gibi olguların eklenmesiyle oluşan devrelere, 'sıralı veya ardışıl lojik devreler' denir. ✓ Ardışıl devrelerde sıkça kullanılan bellek elemanları, bileşik devrelere bir geri besleme (feedback) yolu sağlayacak şekilde bağlanır.

Saat girişli ikili devrelere neden senkron adı verilmiştir?

Sayma işlemi için kullanılan saat sinyali bütün flip-floplara eş zamanlı olarak aynı anda uygulanıyorsa bu tür sayıcılara da Senkron Sayıcılar denir. Burada saat girişi bütün flip-floplar için ortaktır. ... Bunun sebebi ise asenkron sayıcılarda flip-flopların birbirini tetiklemesidir.

7493 entegresi nedir?

7493 sayıcı entegresi, 7490 entegresine benzer şekilde, Mod-2 ve Mod-8 iki adet sayıcı içeren bir elemandır. Bu entegrede bulunan sayıcıların bağımsız veya kaskat bağlanmasıyla 2'den 16'ya kadar istenilen MOD'da sayma işlemi yapılabilir. ... Bu entegre, ikili ve BCD olarak sayma yapabilir.

Asenkron olarak ne demek?

Asenkron olarak da bilinen bu model, bilginin önceden üretildiği ve depolandığı, daha sonra öğrencilerin dilediği zaman ve dilediği sayıda tekrarda erişebildiği bir uzaktan eğitim-öğretim şeklidir.

74192 entegresi ne işe yarar?

74192 entegresi 0 99 ileri geri sayıcı devresinin temel yapısını oluşturur. 74192 ile ileri geri sayma işlevini gerçekleştirir. Bu entegrelerde ileri ve geri olmak üzere iki adet girişi vardır (UP=İleri, DN=Geri). Bu girişlere pals (clock) geldiğinde ileri veya geri sayar.

7490 entegresi nedir?

Devre, TTL ailesine ait olan 7490 sayıcı ve 7447 BCD kod çözücü entegreleri kullanılarak düzenlenmiştir. Devre girişine fototransistör veya manyetik sensör gibi algılayıcılar bağlanırsa devre, devir sayıcı v.b olarak kullanılabilir. ...

Kaydedici ne demek?

Lojik kapılar ve flip-flop‟lardan oluĢan binary („0‟ ve „1‟) bilgileri geçici olarak saklamak için kullanılan devrelere „kaydediciler‟ denir. Kaydedicilerde her bir bitlik bilgi için bir adet flip-flop kullanılmaktadır. Her bir flip-flop „1‟ veya „0‟ bilgisini tutar.

Johnson sayıcı nedir?

Johnson tipi sayıcı içinde lojik (sayısal) kapılar bulunan 16 pinli (bacaklı) bir tümdevredir. Onbir çıkış pininin onu her saat darbesiyle birbiri ardına sırasıyla lojik 1 olmaktadır. ... Çıkış pininin 1 tanesi ise ilk beş saat darbesiyle lojik 1, sonraki beş saat darbesi ile lojik 0 olmaktadır.

Yayılım gecikmesi ne demektir?

Yayılım Gecikmesi (Propagasyon Delay) lojik devrelerde karşılaşılan en önemli karakteristiklerden biridir. Lojik devrenin veya kapının hız limitleri bu karakteristik ile belirlenir. ... Eğer bir lojik devrenin veya kapının yaylım gecikmesi ne kadar kısa ise devrenin veya kapının hızı o kadar yüksektir.