Kapasite sapması nedir?

İçindekiler:

  1. Kapasite sapması nedir?
  2. Fiyat sapması nedir?
  3. Gelir nasıl vergilendirilir?
  4. Gelir vergisinde matrahın tespit edilmesi ne demektir?
  5. Vergiye tabi matrah ne demek?
  6. KDV matrahı nelerdir?

Kapasite sapması nedir?

3. Kapasite Sapması Fiili üretimin bütçelenmiş üretimden farklı olması nedeniyle mamul maliyetlerine yüklenememiş veya fazla yüklenmiş sabit genel üretim giderleri tutarını gösteren sapmaya kapasite sapması adı verilir.

Fiyat sapması nedir?

Fiyat sapması, bir mal üretmek için gerçek fiyat ile bütçelenmiş fiyat arasındaki farktır.

Gelir nasıl vergilendirilir?

Gelir vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılmasıyla hesaplanır. Gelir tutarı arttıkça, vergi oranı da artmaktadır. Hangi gelirin hangi oranda vergilendirileceği her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.

Gelir vergisinde matrahın tespit edilmesi ne demektir?

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşürülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Bu şekilde matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. ... Belirli bir tutar üzerinden yapılan matrah advolorem matrahtır.

Vergiye tabi matrah ne demek?

Vergi matrahı, Vergi borcunun hesaplanmasına esas teşkil eden değer yahut miktar olarak tanımlanabilir. ... Örneğin gerçek kişinin bir yıl içinde elde ettiği gelir verginin konusuna girer. Ancak bu gelirin tamamı değil, safi tutarı, muafiyet, indirim ve istisnalardan sonra kalan tutarı matrahı oluşturur.

KDV matrahı nelerdir?

Mal teslimlerinde ve hizmet ifalarında KDV matrahı, bu mal ve hizmetin karşılığını teşkil eden bedeldir. karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder."