Tarihte özerk ne demek?

İçindekiler:

  1. Tarihte özerk ne demek?
  2. Özerk bir yapı ne demek?
  3. Okul özerkliği ne demek?
  4. Özerk karar ne demek?
  5. Yaşama saygı ilkesi nedir?
  6. Tıp etiğinin ilkeleri nelerdir?

Tarihte özerk ne demek?

Özerklik » Tarih Terimi Özeksel bir gücün yönettiği geniş bir bütün içinde, bir kuruluşun ya da bir ülkenin belli koşullar altında kendi kendini yönetme hakkı.

Özerk bir yapı ne demek?

Bir üst yapıya bağlı olmakla beraber ayrı bir yasayla kendi kendini yönetme yetkisi olan (kuruluş, devlet vb.). Örneğin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı olan özerk bir devlettir. Özerklik: Bir kuruluşun veya bir devletin kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi.

Okul özerkliği ne demek?

Okul özerkliği okul ve okul çevresinin güçlendirilmesi, yetki paylaşımıyla eğitimle ilgili kararların okula dayalı alınması, okulların kendileriyle ilgili karar alma süreçlerine aktif olarak katılması, hesap verebilirliğin okul düzeyinde mümkün olması, okulların hızlı bir şekilde kendi ihtiyaçlarına karşılayabilmesi ve ...

Özerk karar ne demek?

Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural,yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Yaşama saygı ilkesi nedir?

İnsan haklarının en temel ilkelerinden biri yaşama saygı ilkesidir. Bu ilke kişinin beden bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusundaki ilke ile olduğu kadar, onun iyi bir eğitim görme hakkı, geçinebilmek için çalışma olanağı bulma hakkı gibi haklarla da sosyal yönden desteklenmiştir.

Tıp etiğinin ilkeleri nelerdir?

Evrensel etik değerler Çağdaş tıp etiğinin, geçmişten günümüze kadar geçerliliğini koruyan 4 temel ilkesi vardır: Özerklik, zarar vermeme, yararlılık ve adalet ilkeleri.