Uzun saplı saz nedir?

İçindekiler:

  1. Uzun saplı saz nedir?
  2. En iyi saz nasıl olmalı?
  3. Saz hangi ağaçtan yapılır?
  4. Elektro gitar sap atması nasıl anlaşılır?
  5. Oyma mı yaprak mı?

Uzun saplı saz nedir?

Uzun sap bağlama dediğimiz bağlama ailemizin bir ferdi olan bağlamanın çalım tekniğine karadüzen veya bozuk düzen adı verilir. Uzun sap bağlamada ilk akla gelen klavyede yatay hareketler ile alt tel kullanılarak icra edilmesidir.

En iyi saz nasıl olmalı?

Orta eşikte (Köprü) ise kelebek tercih edilmelidir. Tüm eşikler düzgün bir işçiliğe sahip olmalı gereğinden yüksek veya düşük olmamalıdır. Teller eşığe asla gömülmemeli. Tel aralıkları orantılı, dip eşikteki delikler dar ve düzgün açilmış olmalıdır.

Saz hangi ağaçtan yapılır?

Saz yapımında tercih edilen kestane, maun, dut, ardıç, venge, ladin ve kestanedir.

Elektro gitar sap atması nasıl anlaşılır?

Sap atması dediğimiz şey gitarın sapının içerisindeki truss rod'un ittiği çektiği (muhtemelen iki parça) zımbırtının ya bağlantı noktasından, ya da başka bir yerinden kopması/kırılması, dolayısıyla artık sapı çekememesi durumudur.. Sap ayar somunu hep boşa dönecektir... Dolayısıyla sap ayarı yapılamayacaktır..

Oyma mı yaprak mı?

iki çeşit tekne formu vardır; oyma ve yaprak. oyma dediğimiz tekneler ağaç kütüğünün bütünü veya bir kısmının belli bir hacminin oyulmasıyla elde edilirler, yaprak tekneler ise ufak ufak dilimlenmiş ağaç segmentlerinin ısıtılıp form verildikten sonra birbirine yapıştırılmasıyla meydana gelirler.