Regülasyon ne demek idare hukuku?

İçindekiler:

  1. Regülasyon ne demek idare hukuku?
  2. Idari regülasyon nedir?
  3. Regülasyon faaliyeti nedir?
  4. Enerji regülasyonu nedir?
  5. Ekonomide tekel nedir?

Regülasyon ne demek idare hukuku?

Regülasyon. İdare, ekonomik alanda yer alan faaliyetlerini farklı şekillerde gerçekleştirmektedir. Sosyal hukuk anlayışının bir tezahürü olarak, halkın refah gücünü artırmaya yönelik uygulamaları kendi eliyle yaptığı gibi, özel kesim tarafından yapılmasına da olanak sağlayabilir.

Idari regülasyon nedir?

İdari regülasyon, hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından maruz kalınan dokümantasyon talepleri ve idari maliyetler gibi kamu kesiminin ve özel sektörün işlemesine yönelik idari yönetime karşılık gelmektedir.

Regülasyon faaliyeti nedir?

Regülasyon, devletin ekonomiye direkt müdahale ettiği çeşitli iktisat politikası araçlarından biridir. Devlet bu müdahalesini çeşitli alanlarda, piyasaya giriş çıkışı düzenleyici yasal tekeller oluşturarak yapmaktadır. Regülasyonlar devlet tarafından ekonomik ve sosyal amaçlara yönelik olarak uygulanmaktadır.

Enerji regülasyonu nedir?

Elektrik sisteminde voltajın fazla gelmesinden kaynaklanan zararı engelleyecek olan işleme regülasyon denilmektedir. Regülasyon voltaj miktarının olması gereken düzeyde tutulmasını sağlamaktadır. Yüksek voltaj gereken alanda voltajı maksimum ya da maksimuma yakın değerde tutmaktadır.

Ekonomide tekel nedir?

Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.