Konveksiyon yolu ile yayılma nedir?

İçindekiler:

  1. Konveksiyon yolu ile yayılma nedir?
  2. Işınım etkisi nedir?
  3. Katı maddelerde ısı hangi yolla yayılır?
  4. Isı katı maddelerde nasıl yayılır?
  5. Gazlarda ısı iletimi nasıl gerçekleşir?
  6. Iletken maddeler günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Konveksiyon yolu ile yayılma nedir?

Isının madde içindeki atom veya moleküllerin öteleme hareketi ile taşınması olayına enerjinin konveksiyon (taşınım) yolu ile yayılması denir. Isının iletim yoluyla transferi moleküllerin çarpışmasıyla, konveksiyonda ise öteleme yoluyla olur.

Işınım etkisi nedir?

Işınım (radyasyon) kararsız atomların enerji ve parçacık fırlatarak daha kararlı hale gelmesi olayıdır. Nasıl fazla kiloları olan bir insan kendisini rahatsız hisseder ve fazla kilolarından kurtulmaya çalışır, atomlar da çekirdeklerinde bulunan fazla kilolar nedeniyle kararsız hale gelirler.

Katı maddelerde ısı hangi yolla yayılır?

Isının, maddeyi oluşturan taneciklerin çarpışmasıyla aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir. Tanecikler sıkı dizili olduğu için katılarda ısı, iletim yoluyla yayılır. Sıvı ve gazlarda da taneciklerin çarpışması ile yani iletimle ısının yayılamsı mümkündür.

Isı katı maddelerde nasıl yayılır?

Katılar ısı enerjisini sadece iletim yoluyla yayarlar. Katı haldeki maddenin bir ucu ısıtıldığında ısınan uçtaki tanecikler diğerleri ile çarpışarak ısıyı diğer uca aktarırlar. Katı haldeki madde ısıtıldığında, ısı enerjisini alan katı madde tanecilerinin hareket (kinetik) enerjisi arttığı için titreşim hızı da artar.

Gazlarda ısı iletimi nasıl gerçekleşir?

Bütün maddeler taneciklerden oluştuğu için katı, sıvı ve gazlar ısı enerjisini iletim yoluyla yayabilirler. Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılabilmesi için maddeyi oluşturan taneciklerin birbiri ile çarpışması ve çarpıştığı taneciği de titreştirmesi (yani ona ısı enerjisi aktarması) gerekir.

Iletken maddeler günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Bu maddeler arasında en iyi iletken olarak altın gösterilir. Daha sonrasında ise çinko, bakır, gümüş, alüminyum, platin, kalay, titanyum gibi maddeler gelir. Bu maddeler günlük hayatımızda ısınma amaçlı peteklerde, yemek yapma amaçlı tencere-tavalarda, takı sektöründe kullanılmaktadır.