TAKS ve KAKS nereden öğrenilir?

İçindekiler:

  1. TAKS ve KAKS nereden öğrenilir?
  2. Taban oturum alanı nasıl hesaplanır?
  3. Inşaat taban alanı nasıl hesaplanır?
  4. Bina kapalı alanı nasıl hesaplanır?
  5. Bina kat sayısı neye göre belirlenir?
  6. Yapı inşaat alanına neler dahildir?
  7. Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?
  8. Inşaat alanına ne denir?
  9. Brüt inşaat alanı ne demektir?
  10. Merdiven boşluğu inşaat alanına dahil mi?

TAKS ve KAKS nereden öğrenilir?

TAKS KAKS oranları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak imar durumu belgesinde görülebiliyor.

Taban oturum alanı nasıl hesaplanır?

Bir parselde inşa edilebilecek yapı veya yapıların toplam oturum alanının, aynı parselin büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen katsayıdır. Örneğin 1.

Inşaat taban alanı nasıl hesaplanır?

Bir inşaatın maksimum taban alanı, imar planı üzerinde yazan taks değeri ile arsa metrekaresinin çarpımı ile bulunur. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “taks = 0,2” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,2 değerini geçemez.

Bina kapalı alanı nasıl hesaplanır?

Parseldeki azami yükseklik sınırını aşmaması ve üst katlarda çıkma yapılmaması şartıyla toplam inşaat alanının, yapının taban alanına, yani yapı oturum alanına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin 3.

Bina kat sayısı neye göre belirlenir?

Kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.

Yapı inşaat alanına neler dahildir?

Yapı inşaat alanı, ışıklıklar, avlular ve iç bahçeler hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanları da dahil olmak üzere yapının inşa edilen bütün katlarının alanının ...

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

KAKS ( Kat Alan Kat Sayısı ) (Emsal)= 0.

Inşaat alanına ne denir?

Bir yapının bodrumdan itibaren çatı piyeslerine kadar olan tüm katların ve ortak alanların toplamına brüt inşaat alanı adı verilir. Yapı dışında yer alan yangın merdivenleri, havalandırma bacaları ışıklık ve saçaklar brüt alan hesabına dahil değildir.

Brüt inşaat alanı ne demektir?

Brüt inşaat alanı, kısaca bir yapıya ait tüm alanların toplamına denmektedir. Söz konusu yapının bodrum bölümleri de dahil olmak üzere çatısına kadar tüm ortak alanları ve katları brüt inşaat alanı kapsamına girmektedir.

Merdiven boşluğu inşaat alanına dahil mi?

Kapalı çıkmalar, açık ve kapalı merdivenler veya katlara mahreç veren zemin kat dışındaki açık koridorlar bina inşaat alanına dahildir.