Doğrudan ayrımcılık nedir?

İçindekiler:

  1. Doğrudan ayrımcılık nedir?
  2. Ters yönde ayrımcılık nedir?
  3. Kanun önünde eşitlik nedir?
  4. Engellilere yönelik ayrımcılık nedir?
  5. Kültürel ayrımcılık nedir?
  6. Irk ayrımcılığı hangi ayrımcılık türüdür?
  7. Türkiyede engellilere çalıştırma zorunluluğu ilk olarak hangi düzenlemede yer almıştır?
  8. 6331 sayılı iş kanuna göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran devlet kurumları hangi oranda özürlü işçi çalıştırmakla yükümlüdürler?

Doğrudan ayrımcılık nedir?

Doğrudan Ayrımcılık: Yasama, yürütme ve yargı organları ile gerçek kişiler ile kamu ve özel tüzel kişilerin; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, ulusal köken, etnik köken, cinsel kimlik, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, hemşericilik, hamilelik, sağlık durumu, engellilik, yaş ve benzeri temellere ...

Ters yönde ayrımcılık nedir?

Tersine Ayrımcılık, tarihi ve sosyopolitik bakımdan hakim gruplardan ziyade hakim olmayan grupların (azınlıklar tipiktir) yararına olan ayırımcı politika ve eylemleri tanımlamakta kullanılan bir terimdir. "Tersine ayrımcılık" bazen müspet eylem ve pozitif ayrımcılık terimleriyle eş anlamlı kullanılmaktadır.

Kanun önünde eşitlik nedir?

Kanun önünde eşitlik veya hukuksal eşitlik, bireylerin birer hukuksal kişilik olmaları nedeniyle yasa önünde eşitliklerini anlatan ilke. ... İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 7.maddesinde "Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir.

Engellilere yönelik ayrımcılık nedir?

Engelli ayrımcılığı, anapirofobi veya bazı kaynaklarda ableizm, engelli bireylere yönelik ayrımcılık ve toplumsal önyargıdır. Engelli ayrımcılığı, karakteristik olarak engellileri engelli olmayanlardan daha aşağıda konumlandırır.

Kültürel ayrımcılık nedir?

Kültür ayrımcılığı insanların etnik yapılarına değil, kültürlerine göre birbirlerinden ayrılmasına dayanan bir ayrımcılık türüdür. Kültür ayrımcılığında; ulusları birbirinden ayırmak için dil, din, mimari yapı, giyim tarzı, yemek kültürü gibi unsurlar kullanılır.

Irk ayrımcılığı hangi ayrımcılık türüdür?

Bu Sözleşmede, "ırk ayrımcılığı" terimi, siyasî, ekonomik, sosyal, kültürel veya toplumsal yaşamm herhangi bir alanında, insan hakları ve temel özgürlüklerin tanınmasını, uygulanmasını, bu hak ve özgürlüklerden yararlanılmasını ortadan kaldırmak veya zayıflatmak amacına ya da etkisine yönelik, ırk, renk, soy ya da ...

Türkiyede engellilere çalıştırma zorunluluğu ilk olarak hangi düzenlemede yer almıştır?

Türkiye'de de engellilere ilişkin çok sayıda yasal düzenleme yapılmıştır. Bunlardan biri de 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesidir. Maddede, işverenlere işyerlerinde engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.

6331 sayılı iş kanuna göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran devlet kurumları hangi oranda özürlü işçi çalıştırmakla yükümlüdürler?

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.