Mukteza ne demek?

İçindekiler:

  1. Mukteza ne demek?
  2. Mukteza ne demek Osmanlıca?
  3. Özelge mukteza nedir ve nasıl istenir?
  4. Özelge ne demek?
  5. Özelgeler bağlayıcı mıdır?
  6. Özelge kimi bağlar?
  7. Özelge ne kadar sürede çıkar?
  8. Özelge belgesi nedir?
  9. Özelgeler resmi gazetede yayınlanır mı?

Mukteza ne demek?

Mukteza ya da özelge; mükelleflerin veya vergi sorumlularının vergi durumları bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe denir.

Mukteza ne demek Osmanlıca?

mukteza / muktezâ / مُقْتَضَا Lâzım getirilmiş. Lüzumuna binaen istenmiş. İcab eden. Lâzım gelen.

Özelge mukteza nedir ve nasıl istenir?

Mükellefler, Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından açık olamayan ve uygulamada şüpheye düştükleri konular hakkında yazılı açıklama isteyebilirler.

Özelge ne demek?

ÖZELGE NE DEMEK? Mükellef veya vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe özelge (mukteza) adı verilmekte.

Özelgeler bağlayıcı mıdır?

Sonuç olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından herhangi bir konuda şahsa/mükellefe özel verilen yazılı görüş (özelge), başta Vergi İnceleme Elemanları olmak üzere Mali İdare çalışanları ve diğer mükellefler açısından da bağlayıcıdır.

Özelge kimi bağlar?

Bu durum idareye güven ve vergilemede kesinlik ilkelerinin önemli bir yansımasıdır. Türkiye'de özelge; mükellefleri, yargı organlarını ve vergi inceleme elamanlarını bağlamamaktadır. Özelge esas itibariyle özelgeyi veren Gelir İdaresini bağlamaktadır.

Özelge ne kadar sürede çıkar?

Bu kapsamda, mükellefin özelge taleplerinin cevaplandırılması hizmetinin en geç 45 gün içinde tamamlanacağı belirtilmiştir. Bu noktada mükelleflerin izahat taleplerinin özelge yoluyla cevaplandırılmasının ne kadar sürede gerçekleştirileceğine ilişkin boşluk, idari yolla doldurulmuştur.

Özelge belgesi nedir?

Mukteza (özelge), mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulamaları bakımından kendilerine açık olmayan ve duraksama yaratan konular hakkında yetkili makamlardan yazılı olarak açıklama isteminde bulunmaları üzerine, bu makamlarca konuyla ilgili olarak verilen yazılı açıklamalardır.

Özelgeler resmi gazetede yayınlanır mı?

Mali sirküler ve vergi mahremiyetine ilişkin hükümler gözönünde bulundurulmak şartıyla özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca internet ortamında yayımlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir."