Kefaret orucu hangi durumlarda bozulur?

İçindekiler:

  1. Kefaret orucu hangi durumlarda bozulur?
  2. 61 gün kefaret var mi?
  3. Orucu bozunca kaç gün tutmak gerekir?
  4. Kuranda Oruç 30 gün mü?

Kefaret orucu hangi durumlarda bozulur?

Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.

61 gün kefaret var mi?

Cevap: Kasten tutulmayan oruçların ne kazası, ne de kefareti yoktur. 61 gün kefaret meselesi, başlanıp da mazeretsiz olarak bozulan oruçlar hakkındadır. Fakat gerçekte onun da cezası, yine bir gün oruç tutmaktır.

Orucu bozunca kaç gün tutmak gerekir?

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.

Kuranda Oruç 30 gün mü?

Bunlardan biri de Dişi Sığır Bölümü / Bakara suresi 196. ayettir: “…Bunu bulamayan ORUÇ tutsun: Bu, üç günü hacda, yedi günü döndüğünüzde, tam on gündür. ... Bakara Suresi 184. ayette belirtilen “Sayılı Günler” sözünün ne anlama geldiği bu ayette bizzat Kur'an tarafından açıklanmaktadır.