Non spesifik odak ne demek?

İçindekiler:

  1. Non spesifik odak ne demek?
  2. T2 flair ne demek?
  3. Beyindeki gri madde ne işe yarar?
  4. Beyindeki gri maddeyi nasıl arttırılır?
  5. Boz madde ne demek?
  6. Ak madde ne işe yarar?
  7. Ak madde nerelerde bulunur?

Non spesifik odak ne demek?

MR raporlarında karşılaştığımız, non-spesifik iskemik gliotik odak, özel bir nedene bağlı olmayan muhtemel bir küçük damar tıkanıklığı geçirmiş olduğunuzu gösterebilir. İskemik gliotik odaklar denilen bulgular küçük çaplı damarların çeşitli nedenlerden tıkanması veya etkilenmesi sonucu oluşabilir.

T2 flair ne demek?

Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.

Beyindeki gri madde ne işe yarar?

Peki, gri madde nedir? Genel olarak, gri madde beynin nöronal hücre gövdelerinin büyük çoğunluğunu içerir. Gri madde, hipokampüste bulunur ve görme ve duyma, hafıza, duygular, konuşma, karar verme ve kendini kontrol etme gibi duyusal algıya dahil olur.

Beyindeki gri maddeyi nasıl arttırılır?

Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, somon gibi yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, beynin genel olarak ruh hali ve davranışla bağlantılı olan gri madde hacmini arttırdığı sonucuna ulaşmıştır. Somon balığı gibi Omega-3 yağ asitleri yüksek gıdalar tüketmelisiniz.

Boz madde ne demek?

Boz madde, merkezî sinir sisteminin başlıca bileşenlerinden biridir. Büyük çoğunluğu sinir hücresi gövdelerinden, dendritlerden (kısa gövde uzantıları) ve glia hücrelerinden meydana gelmektedir.

Ak madde ne işe yarar?

Beyin iki kısımdan oluşuyor; gri madde ve ak madde. Korteks gri maddedir; burası nöron hücrelerinin yerleştiği, bütün zihinsel aktivitelerin geliştiği bölgedir. Yani beynin aslında en önemli bölgesidir. Ak madde ise nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan liflerin bulunduğu yerdir.

Ak madde nerelerde bulunur?

Diğer beyin kısımlarını üstten örter. -Enine bir kesit alındığında, dışta gri renkte boz madde (nöronların gövde kısmı), içte iç kısımda beyaz renkte ak madde (nöronların akson kısmı) bulunur. Boz madde, beyin kabuğu (korteks) adını alır.