Evlenecek kişiye fitre verilir mi?

İçindekiler:

  1. Evlenecek kişiye fitre verilir mi?
  2. Sadece altını olan zekat verir mi?
  3. Fitre borçtan düşülür mü?
  4. Geliri olmayan zekat verir mi?
  5. Vakıflara fitre verilir mi?
  6. Bebeğe zekat verilir mi?

Evlenecek kişiye fitre verilir mi?

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir.

Sadece altını olan zekat verir mi?

Altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan mamul ziynet eşyası ise zekâta tâbi değildir. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet (takı) eşyası, aslî ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekât gerekmez.

Fitre borçtan düşülür mü?

Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', V, 344). ... Zira zekât, yıllık bir ibadettir.

Geliri olmayan zekat verir mi?

Fakir, mal ve geliri olmayan kişidir; muhtaç, ihtiyacını karşılayacak geliri olmayan kişidir. 1) Kim zekât verir? Geliri ve mâli varlığı, nisabin üstünde olanlar zekât verir.

Vakıflara fitre verilir mi?

Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Bebeğe zekat verilir mi?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez: a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, ... f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).