Insülinin hedef organı nedir?

İçindekiler:

  1. Insülinin hedef organı nedir?
  2. Insülin hormonu ne zaman artar?
  3. Aç kalan insanın kanında ne artar?
  4. Aç kalan vücutta neler olur?

Insülinin hedef organı nedir?

İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan birhormondur. Kandaki şekerini kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlar. Böylelikle kandaki şeker düzeyi de azalmış olur.

Insülin hormonu ne zaman artar?

Normalde öğünler arasında ve gece pankreasdan az miktarda insulin salgılanır, buna basal insulin diyoruz. Yemek yendiğinde , vucudumuz hızla büyük miktarlarda insulin salgılar. Bazal insüin salgısı ile birlikte yemek zamanı salgılanan bu insulin, kan şekerinin gün boyu kontrol altında tutulmasını sağlar.

Aç kalan insanın kanında ne artar?

Sağlıklı bir insanda açlık kan glukozu 60-100 mg/ dl'dir. Karbonhidrattan zengin bir yemek sonrası 30 dk. ile 1 saat arasında kan glukozu 120-140 mg/dl seviyesine ulaşır. İnsülin düzeyi artar, glukagon düzeyi düşer. Ardından kan glukozu düşmeye başlar ve postprandiyal iki saatten sonra açlık seviyelerine döner.

Aç kalan vücutta neler olur?

Aç kalan kişi yağ dokusunun zenginliği ile paralel bir süre hayatta kalır. Kanda ve idrarda ketonların saptanabildiği için “ketosiz” adı verilen bu dönemde hastaların iştah duygusu azalır. Natriüresis ve potasyum kaybı belirginleişr. Kas gücü gittikçe azalır ve hareket yeteneği kısıtlanır.