Terminoloji nedir makale?

İçindekiler:

  1. Terminoloji nedir makale?
  2. Terminoloji bilim dalı nedir?
  3. Bronkodilatasyon ne demek?
  4. Alfa adrenerjik reseptör ne ise yarar?
  5. Alfa adrenerjik reseptör blokerleri nelerdir?
  6. Alfa-blokerler nelerdir?
  7. Beta adrenerjik reseptör blokerleri nedir?
  8. Beta bloker grubu ilaçlar nelerdir?
  9. Beta 2 adrenerjik reseptör nedir?

Terminoloji nedir makale?

En yalın tanımla açıklanacak olunursa terminoloji; terimleri ve de terimlerin kullanım alanlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının çalışma alanı, yazının bulunduğu döneme kadar uzanmaktadır. ... Terminoloji bilimi, temel olarak yazının icadından beri kullanılmakta olan terimlerin anlamlarını araştırmaktadır.

Terminoloji bilim dalı nedir?

Terminoloji, terim bilimi anlamına gelmektedir. Terminolojide farklı anlamlara karşılık gelen terimler ve terimlerin ilişkileri incelenir. Terim ise, belli uzmanlık alanlarında kullanılmakta olan özel adlara denmektedir. Terminoloji Nedir?

Bronkodilatasyon ne demek?

Astım tedavisinde kullanılan ve bronkodilatasyon yaparak etki gösteren bir Astım ilaçları alt grubudur. Bronşları genişleterek oksijen alımını artırırlar. Farmakoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Alfa adrenerjik reseptör ne ise yarar?

Alfa adrenerjik reseptör blokörleri, damar düz kaslarını gevşetir ve kan basıncını düşürür. Kan basıncını düşürdüklerinden dolayı hipertansiyon tedavisinde kullanılır.

Alfa adrenerjik reseptör blokerleri nelerdir?

Alfa blokerler mesane boynu ve prostat düz kaslarındaki alfa adrenerjik reseptörleri bloke ederek düz kas gevşemesini ve mesane çıkım obstruksiyonunun düzelmesini sağlar. Günümüzde kullanılan alfa blokerler Alfuzosin, Doksazosin, Tamsulosin ve Terazosin'dir.

Alfa-blokerler nelerdir?

Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. SPB'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur....Hepsi benzeri sonuçlar verir fakat yan etkileri yönünden farklılık gösterir:

  • Alfuzosin.
  • Doxazosin.
  • Tamsulosin.
  • Terazosin.
  • Silodosin.

Beta adrenerjik reseptör blokerleri nedir?

sempatik sinir sistemini uyaran adrenalin *, noradrenalin * ve diğer adrenerjik reseptörleri bloke etmek yoluyla etki gösteren ilaç grubu. beta blokerlar sempatik sinir sistemi aktive eden reseptörleri bloke ederek ters etki gösterirler. kısaca kalp atım hızını azaltır, kan basıncını düşürürüler.

Beta bloker grubu ilaçlar nelerdir?

Yüksek tansiyona neden olan damar sertliği, ritim bozukluğu veya çarpıntı durumlarında sıklıkla tercih edilen beta blokerler (beloc, vasoxen, dilatrend, dideral, concor, tensinor v.s.) kalpteki beta reseptörleri bloke ederek kalbin telaşlı çalışmasının önüne geçer.

Beta 2 adrenerjik reseptör nedir?

Beta 1 adrenerjik reseptörlerin aktivasyonu kalbin kasılma gücünü ve atım hızını arttırır. Beta 2 adrenerjik reseptörlerinin aktivasyonu solunum, damar ve uterus düz kasını gevşetir. Bunun sonucu olarak bronşları genişletir (bronkodilatasyon), çizgili kaslara kan akımını arttırır ve uterus kasılmalarını azaltır.