Ilzam etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Ilzam etmek ne demek?
  2. Temsil yetkisi ne demek?
  3. Temsil yetkisi nasıl verilir?
  4. Yönetim kurulunun temsil yetkisi ne demektir?
  5. Doğrudan temsil ne demek?
  6. Vasıtasız temsil ne demek?
  7. Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler nelerdir?
  8. Kendi namına başkası hesabına ne demek?
  9. Dolaylı temsil yolu ne demek?
  10. Komisyonculuk sözleşmesi hangi kanunda tanımlanmıştır?
  11. Simsarlık sözleşmesi hangi şekle tabidir?
  12. Ticari simsarlık nedir?
  13. Simsarlık sözleşmesi ne demek?
  14. Simsar kime denir?
  15. Taşınmaz tellallığı sözleşmesi nedir?
  16. Paymaster sözleşmesi nedir?

Ilzam etmek ne demek?

Cevap veremez duruma getirme, susturma. Herhangi bir iş yerinin gelirlerini toplama işini üzerine alma. Muaraza veya muhakemede delil göstererek muhalifini susturmak, iskat etmek.

Temsil yetkisi ne demek?

Temsile yetkili kişiler, şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işlemi, şirket adına yapabilir. Temsile yetkili kişilerin, 3. Kişilerle işletme konusu dışında yaptıkları işlemler de şirketi bağlar. Yani konu dışı işlemlerin şirketi bağlamayacağı (ultra vires) ilkesi terk edilmiştir.

Temsil yetkisi nasıl verilir?

Temsil yetkisi, bizim hukukumuzda, temsil olunanın temsilciye varması gerekli irade beyanına dayanan tek taraflı bir hukuksal işlem ile verilir. Yetki verme (yetkilen dirme) bir sözleşme olmadığı için bunun temsilci tarafından kabülüne gerek yoktur8 .

Yönetim kurulunun temsil yetkisi ne demektir?

Anonim şirketleri temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu temsile yetkili kişileri tescil ve ilan eder, temsil şeklini belirler ve dilerse temsil yetkisini devredebilir. Ancak her durumda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisinin olması zorunludur.

Doğrudan temsil ne demek?

Temsilcinin, başkasının adına ve hesabına hareket etmesine doğrudan temsil denir. Doğrudan temsilde, kendisine yetki verilmiş olan temsilcinin yapmış olduğu hukuki işlemin hüküm ve sonuçları işlemin yapıldığı andan itibaren doğrudan doğruya temsil olunana ait olur.

Vasıtasız temsil ne demek?

Çünkü bu tür temsilde yetkili temsilci, hukuki işlemi temsil olunan adına ve hesabına yapmaktadır. İşlemin hükümlerinin baştan itibaren temsil olunana ait olması dolayısıyladır ki, bu tür temsile vasıtasız temsil de denmektedir.

Özel temsil yetkisi gerektiren işlemler nelerdir?

Temsil yetkisinin aşılması Verilen temsil yetkisinin geri alınması ya da sona ermesine rağmen temsilcinin temsil olunan adına hukuki işlem yapmaya devam etmesi....Buna göre;

  • Dava açma.
  • Sulh olma.
  • Bağışlama.
  • Tahkim.
  • Ana parayı alma.
  • Ödünç alıp verme.
  • Kefalet.
  • Kambiyo taahhüdünde bulunma.

Kendi namına başkası hesabına ne demek?

Bir hukuki muameleyi bir başkası yerine onun için yapan kimseye “temsilci”, aralarındaki hukuki ilişkiye “temsil ilişkisi” ve yapılan hukuki muameleye de “temsil yolu ile yapılan hukuki muamele” denilmektedir. ... Komisyoncunun kendi namına müşterisi hesabına yaptığı hukuki muamelelerde başvurduğu yol budur.

Dolaylı temsil yolu ne demek?

Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci,Doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder.

Komisyonculuk sözleşmesi hangi kanunda tanımlanmıştır?

Alım veya satım komisyonculuğu TBK madde 532'de tanımlanmıştır. Buna göre alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşmedir.

Simsarlık sözleşmesi hangi şekle tabidir?

Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3(BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, "taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz".

Ticari simsarlık nedir?

Simsarlık, TBK'ya göre bir vekalet ilişkisi olup; simsarın, vekalet veren ile üçüncü kişi arasında bir sözleşme ilişki kurmasına yardımcı olma ve bunun karşılığında ücret istemeye hak kazandığı bir faaliyettir. ... Simsarlık sözleşmesine kural olarak TBK'da yer alan vekalete ilişkin hükümler uygulanır.

Simsarlık sözleşmesi ne demek?

Simsarlık sözleşmeleri, bir kişinin taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânının hazırlanmasını sağladığı veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmelerin kurulması hâlinde ücrete hak kazandığı sözleşmelerdir.

Simsar kime denir?

Simsar komisyonculara deniyor. Taraflar arasında sözleşme kurulmasını sağlayan kimseler bu işten belli bir komisyon kazanıyor. Bu işi yapan kimseler simsar oluyor. ... Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.

Taşınmaz tellallığı sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul tellalı bir ücret karşılığında sözleşmenin yapılabilme olanağını hazırlamakla görevlendirilmesi, akdin kuruluşunda fırsata dair bilginin sağlanmasıdır. Tellalın kanunla belirlenen ikinci görevi ise akdin uygulanmasında aracılık etmesidir.

Paymaster sözleşmesi nedir?

Pay sahipleri sözleşmesi, bir şirketin hissedarları arasında akdedilen ve pay sahipliği statüsü ile ilgili olarak şirketi yönetme, ortaklık sıfatlarına, ortaklık haklarına ve sorumluluklarına ilişkin kuralları detaylı şekilde belirlemeye imkan veren sözleşmedir.