Sultan Veled kimdir eserleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Sultan Veled kimdir eserleri nelerdir?
  2. Sultan veledin oglu kimdir?
  3. Sultan Veled kacinci yuzyil?
  4. Sultan Veled hangi yy?
  5. Ibtidaname nedir?
  6. Rebabname ne demek?
  7. Garipname hangi Türkçe dönemine aittir?

Sultan Veled kimdir eserleri nelerdir?

1312 tarihinde vefat eden Sultan Veled, az da olsa, gerçek manada Türkçe gazel yazan ilk şairdir. ... Sultan Veled'in Farsça yazdığı bilinen beş eseri bulunmaktadır. Divan'dan başka İbtidâ-nâme, Rebâb-nâme, İntihâ-nâme mesnevileri ile nesir olarak yazdığı Ma'ârif adlı eseri vardır.

Sultan veledin oglu kimdir?

Mevlânâ'nın isteği üzerine evlendiği Selâhaddîn-i Zerkûb'un kızı Fâtıma Hatun ile evliliğinden Celâleddin Emîr Ârif Çelebi adında bir oğlu, Mutahhara Hatun (Âbide) ve Şeref Hatun (Ârife) adlarında iki kızı dünyaya gelmiştir.

Sultan Veled kacinci yuzyil?

Şairliği bakımından babası kadar başarılı olmasa da Mevlana'nın izleyicisi olan Sultan Veled, buna rağmen 13.Yüzyıl Divan Edebiyatı nın ve dini Tekke ve Tasavvuf Şiiri ve Edebiyatının önde gelen isimlerinden birisidir.

Sultan Veled hangi yy?

XIII. yüzyılda Anadolu'da, Selçuklular devri Türk Edebiyatının ilk Türkçe örneklerini veren Sultan Veled, bu manzumeleri ile Türk dili ve edebiyatı araştırmacılarının ilgisini çekerken, Farsça eserleri ile de Fars dili ve edebiyatı araştırmacılarının dikkatlerini üzerinde toplamaktadır.

Ibtidaname nedir?

İbtida-Name Kitap Açıklaması Velednâme adıyla da anılan İbtidâ-Nâme Mevlânâ'nın oğlu Sultan Veled'in lk mesnevîsidir. Mevlânâ'nın hayatı ve düşünce dünyasına ilişkin en önemli kaynaklardan biri olan bu eser Mevlânâ âşıklarının ilk inançları bakımından en eski ve en doğru kaynaktır.

Rebabname ne demek?

Manzum ve mensur özelliği taşıyan Rebbabname, Allah'u Teala'nin buyurmuş ettiği gibi ibadetlere ve Peygamber Efendimiz 'in sünnetine uymak , tövbe etmek , yasak ve haram olan herseyden uzaklaşmak ,hadis ve kutsal kitabımizin ışığında yürümek için yazılmış bir nevi öğüt kitabıdır.

Garipname hangi Türkçe dönemine aittir?

Eser, sade dili sayesinde asırlar boyunca çok geniş bir okur kitlesine hitap etmiştir. 1330 yılında aruzla yazılan eserin sade bir dili vardır. Dinî, tasavvufî ve öğretici nitelikte olup halkı eğitmek amacıyla Türkçe olarak yazılmıştır. Geniş bir okuyucu kitlesine hitap ettiğinden pek çok nüshası bulunmaktadır.