Toplam planlanan harcama bileşenleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Toplam planlanan harcama bileşenleri nelerdir?
  2. Planlanan yatırım ne demek?
  3. Yatırım harcamaları ne demek?
  4. Sermaye harcamaları ne demek?
  5. Gerçek harcama ne demek?
  6. Sosyal harcama kanalları nelerdir?
  7. Reel kamu harcamaları nelerdir?
  8. Kişilere yapılan transfer ödemeleri nelerdir?
  9. Dolaylı transfer harcamaları nelerdir?
  10. Kalkınma Carisi ne demek?
  11. Kamu harcamalarının unsurları nelerdir?
  12. Sosyal transfer harcamaları nelerdir?
  13. Analitik siniflandirma nedir?
  14. Analitik bütçe sistemi nedir?
  15. Kamu harcamalarının gerçekte artış nedenleri nelerdir?

Toplam planlanan harcama bileşenleri nelerdir?

Harcama bir kaynağın belirli bir amaç için kullanılmasıdır. Toplam harcama ise tüketim harcamaları, yatırım harcamaları, devlet (kamu) harcamaları, ihracat ve ithalat harcamalarının toplamını ifade eden makro ekonomik bir terimdir.

Planlanan yatırım ne demek?

planlanan yatırım ne demek? Bir ekonomide belirli bir dönemde üreticilerin yapmayı tasarladıkları yatırım.

Yatırım harcamaları ne demek?

Yatırım Giderleri: Üretim kapasitesinin ve hizmet gücünün artırılması amacıyla üretim araçlarına yapılan giderlerdir. Bu giderler, birden fazla yıla yaygın olan ve kullanımı uzun süreli dayanıklı nitelikteki giderlerdir.

Sermaye harcamaları ne demek?

Bir sermaye harcaması (kısaca "CapEx"), bilançoda aktifleştirilen mal veya hizmetleri satın almak için nakit veya kredi ile yapılan ödemedir. ... Harcama Bir harcama, mal veya hizmet satın almak için nakit veya kredi ile yapılan ödemeyi temsil eder.

Gerçek harcama ne demek?

A. Gerçek harcamalar, devletin mal, hizmet ve üretim faktörü karşılığında yaptığı harcamalardır.

Sosyal harcama kanalları nelerdir?

SOCX veri tabanında sosyal harcama kalemleri olarak yaşlılara, engellilere yönelik harcamalar, sağlık harcamaları, aile kapsamındaki harcamalar, aktif emek piyasalarına yönelik harcamalar, işsizlik harcamaları, konut harcamaları ve diğer sosyal harcamalar yer almaktadır.

Reel kamu harcamaları nelerdir?

Gerçek-reel kamu harcamaları, devletin üretim faktörü satın almak için yaptığı harcamalardır. Devletin üretim faktörü satın almaksızın yaptığı kamu harcamaları ise transfer harcamalarıdır.

Kişilere yapılan transfer ödemeleri nelerdir?

Devlet borçlarının faizleri, gazilere ve malullere ödenen maaşlar, sosyal yardımlar, sosyal sigorta yardımları, iktisadi gayeli mali yardımlar, sübvansiyonlar transfer harcamalarına örnek olarak gösterilebilir. Transfer harcamaları kişilere, ailelere ve bazı gruplara yapılan, kazanç amacı bulunmayan harcamalardır.

Dolaylı transfer harcamaları nelerdir?

1.

Kalkınma Carisi ne demek?

ülkenin beşeri sermaye stokuna yapılan ve ne kadar cari harcama gibi görünse de uzun dönemde ekonomiye katkı sağlayan harcamalardır. eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları kalkınma carileridir.

Kamu harcamalarının unsurları nelerdir?

Kamu harcamaları konsolide bütçe harcamalar kaleminde oluşturulan ayrıma uygun olarak sınıflandırılmıştır. Buna göre kamu harcamaları cari, yatırım ve transfer harcamalarından oluşmaktadır.

Sosyal transfer harcamaları nelerdir?

Sosyal Transferler Transfer harcamaları, devletin üretim faktörü kullanmaksızın belli gelir gruplarına gelir aktarımı sağlayan harcamalardır. Bu harcamalar gelir dağılımını değiştirir ve gelir dağılımı değiştikten sonra da bu değişiklik sonucunda kaynak dağılımı etkilenir.

Analitik siniflandirma nedir?

ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI HAKKINDA – ekonomik, ölçütlere göre sınıflandırılmasıdır. Ülkemizde 2004 yılından itibaren uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmış analitik bütçe sınıflandırması kullanılmaktadır.

Analitik bütçe sistemi nedir?

analitik bütçe sınıflandırması ne demek? Program sorumlularının saptanmasına, bütçede işlevsel sınıflandırmaya ve uluslararası karşılaştırmaya olanak veren, ölçmeye ve çözümlemeye elverişli istatistiki veriler üretmeyi kolaylaştıran bütçe kodlaması.

Kamu harcamalarının gerçekte artış nedenleri nelerdir?

Kamu harcamalarının artış nedenleri

  • para ekonomisinin yaygınlaşması
  • para değerinin düşmesi.
  • ülke sınırlarının ve nüfusun büyümesi.
  • kamulaştırma, devletleştirme.
  • bütçe usullerinin değişmesi.