Ankara ne zaman başkent oldu?

İçindekiler:

  1. Ankara ne zaman başkent oldu?
  2. Ankara ne zaman oluştu?
  3. Ankara başka hangi ülkeye başkentlik yapmıştır?
  4. Ankira ne demek?
  5. Ankerium ne demek?

Ankara ne zaman başkent oldu?

İsmet Paşa (İnönü), bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." şeklindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923). Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.

Ankara ne zaman oluştu?

27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.

Ankara başka hangi ülkeye başkentlik yapmıştır?

Cevap. Ankara, yazılı tarih boyunca iki kez başkent olmuştur; ilki Galatlar dönemi ve ikincisi de Türkiye Cumhuriyeti'dir. Ankara ve çevresinin tarihi Bronz Devri'ndeki Hatti Uygarlığına kadar gider. M.Ö.

Ankira ne demek?

Pausanias, "gemi çapası" anlamına gelen Ankyra adının, Frig kralı Midas'ın bir demir parçası bulduğu yere Anker (Yunanca gemi çapası anlamında) ismini vermesinden kaynaklandığını ve Kral Midas'ın, kente adını veren çapayı Zeus Tapınağı'nda sakladığını söylemektedir.

Ankerium ne demek?

Anker gemi çapası, -ium eki ise kent anlamına gelir. Yani Ankerium Çapa Kent'i demektir.