Yola terk nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Yola terk nedir kısaca?
  2. Yola terk Neden Yapılır?
  3. DOP kesintisi neye göre yapılır?
  4. DOP ve DOPO nedir?
  5. DOP ne demek?
  6. 18 madde uygulaması nasıl yapılır?
  7. Düzenleme ortaklık payı oranı nasıl hesaplanır?
  8. Düzenleme ortaklık payı oranı nedir?
  9. 3194 Geçici 16 madde nedir?
  10. Belediye yeşil alan satılabilir mi?

Yola terk nedir kısaca?

İmar planlarının uygulanması sırasında, gayrimenkul sahiplerinin bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak, gayrimenkulün tamamını ya da belirli bir kısmını, imar planı çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı vb. tesislerin kurulumu için kamu yararı gözetilerek bırakılmasına yola terk ya da kamuya terk adı verilir.

Yola terk Neden Yapılır?

Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanması esnasında mal sahiplerinin gayrimenkullerinin tamamını ya da bir kısmını kamuya terk etmesidir. Kamuya terk olarak da adlandırılan bu işlem, imar planları çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için yapılır.

DOP kesintisi neye göre yapılır?

Bir parsel tamamen değil de kısmen uygulamaya alınıyorsa, DOP hesabı; parselin tamamı üzerinden değil, uygulamaya giren kısmın yüzölçümü üzerinden yapılır. Geri kalan kısım daha sonra uygulamaya tabi tutulmuşsa, o kısmın yüzölçümü üzerinden de belirlenen DOP oranı kadar kesinti yapılması gerekir.

DOP ve DOPO nedir?

Normal koşullarda düzenleme ortaklık payı ve düzenleme ortaklık payı oranı (DOPO) hesabı; ... -DOPO; Düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranıdır.

DOP ne demek?

Açılımı düzenleme ortaklık payı olan DOP yapılan imar uygulamasında dinlenme, güvenlik, ibadethane, ulaşım kültürel ve sosyal faaliyetlerin karşılanması amacıyla park, karakol gibi yapıların inşasına uygun olan yerlerin özel mülkiyetten çıkarılma kamu mülkü haline dönüştürülmesine verilen isimdir.

18 madde uygulaması nasıl yapılır?

“Arazi ve arsa düzenlemesi: (1) Madde 18İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya ...

Düzenleme ortaklık payı oranı nasıl hesaplanır?

Düzenleme ortaklık payı oranı %40 tan fazla çıkan kısım kamulaştırılır. Kamulaştırılacak alan : (TK-Tİ) / 0.

Düzenleme ortaklık payı oranı nedir?

d) Düzenleme ortaklık payı oranı (DOPO): Bir düzenleme sahasındaki toplam düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içinde düzenlemeye giren kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranıdır. Düzenleme ortaklık payı oranı, virgülden sonra yedi basamak olarak hesaplanır.

3194 Geçici 16 madde nedir?

3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16 ncı maddesinin (10) uncu fıkrasında "Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir..." hükmü yer almakta olup, zikredilen hükme göre kentsel dönüşüm uygulaması yapılan alanlarda (6306 sayılı Kanuna göre riskli alan, rezerv yapı ...

Belediye yeşil alan satılabilir mi?

Önce size teklif edilmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Arsayı mevcut sahiplerinden satın alabilirsiniz. Planda yeşil alan olarak gözüküyorsa inşaat yapılması halinde imar müdürlüğüne şikayetçi olabilirsiniz.