Maddi manevi tazminat davası nereye açılır?

İçindekiler:

  1. Maddi manevi tazminat davası nereye açılır?
  2. Manevi tazminat davası ne zaman açılır?
  3. Manevi tazminat davası neye göre belirlenir?
  4. Mahkemede tazminat davası nasıl açılır?
  5. Manevi tazminat neden istenir?
  6. Manevi tazminat için ne gerekir?
  7. Tazminat miktarı belirlenmesi neye göre belirlenir?
  8. Manevi tazminatı kim belirler?

Maddi manevi tazminat davası nereye açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 6 uyarınca maddi ve manevi tazminat davası, tüm davalar için genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yerindeki, davalı tüzel kişi ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.

Manevi tazminat davası ne zaman açılır?

İstisnalar dışında haksız fiil sonrası manevi tazminat davaları fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl içinde dava açılmalıdır. Fiil ve fail daha sonra ortaya çıkma durumunda ise 10 yıl içinde davanın açılması gerekir. Aksi durumunda zaman aşımı devreye girecektir.

Manevi tazminat davası neye göre belirlenir?

Hakim manevi tazminatın miktarını tayin ederken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate almalıdır.

Mahkemede tazminat davası nasıl açılır?

Tazminat davası talep konusunu içeren kanuna uygun yazılı bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmasıyla açılır. Tazminat davalarında dava konusuna göre görevli ve yetkili mahkemeler değişiklik arz edebilmekle beraber genel olarak davalar Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

Manevi tazminat neden istenir?

6098 sayılı Borçlar Kanununun 58. maddesi gereğince, kişilik hakları, hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan kimse, manevi tazminata hükmedilmesini isteyebilir. Manevi tazminatın amacı, kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, bozulan ruhsal dengesini telafi etmek, manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır.

Manevi tazminat için ne gerekir?

II. Manevi Tazminat Davasının Şartları
  • a-) Bir kişi öldürülmeli veya bedenen bütünlüğü ihlal edilmelidir.
  • b-) Manevi bir zarar meydana gelmelidir.
  • c-) Yaşama hakkını ya da vücut bütünlüğünü ihlal eden fiil ile manevi zarar arasında uygun bir illiyet bağı bulunmalıdır.
Daha fazla öğe...

Tazminat miktarı belirlenmesi neye göre belirlenir?

Hâkim, Medeni Kanununun 4. maddesinde yer alan hakkaniyet ilkesi gözeterek, uygun miktarda tazminat takdir etmesi gerekir. ... Yargıtay'ın görüşlerini içeren bu kısa bilgiler ışığında; belirtildiği üzere, manevi tazminatın tutarını belirleme görevi hâkimin takdirine bırakılmıştır.

Manevi tazminatı kim belirler?

Hukukumuzda, manevi tazminatın tutarını belirleme görevi, hâkimin takdirine bırakılmıştır. Yasanın takdir hakkı verdiği durumlarda hâkimin, hukuk ve adalete uygun (hak ve nasfetle) karar vereceği Medeni Kanun'un 4. maddesinde belirtilmiştir.