Def olmak bitişik mi?

İçindekiler:

  1. Def olmak bitişik mi?
  2. Hukukta defi ne demek?
  3. Ud nasıl yazılır?
  4. Taksim defi ne demek?
  5. Zaman aşımı defi ne demek?
  6. Zamanaşımı defi resen dikkate alınır mı?
  7. Zamanaşımı defi hangi aşamada ileri sürülebilir?
  8. Hak düşürücü süre resen dikkate alınır mı?
  9. Hak düşürücü süreler nedir?
  10. Usulden reddedilen dava yeniden açılır mi?
  11. Aynı dava tekrar açılır mı?
  12. Dava Takip edilmezse ne olur?

Def olmak bitişik mi?

Defolmak, uzaklaşmak, çekilip gitmek anlamında kullanılmakta olup, dilimize arapçadan yerleşmiştir. Kelime, def olmak şeklinde ayrı ayrı değil, birleşik yazılmalıdır.

Hukukta defi ne demek?

"Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.

Ud nasıl yazılır?

Kelimenin aslı Arapça 'ûd' (اود) şeklindedir fakat hem TDK hem Dil Derneği bu kelimenin Türkçede dönüşüme uğrayarak "ut"a dönüştüğünü kabul etmektedir.

Taksim defi ne demek?

2-) Taksim Def'i: Adi borçlulukta borçlular alacaklıya karşı borcun tamamından değil, paylarına düşen miktardan sorumludur. Alacaklı borçlulardan bu miktardan daha fazla bir talepte bulunursa, borçluların payına düşen miktarı ödeyip kalanlarından kaçınma hakkına denir.

Zaman aşımı defi ne demek?

Borcu sona erdiren hallerden olan zamanaşımı def'i Borçlar Kanunu'muzun 146 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Zamanaşımı; bir hakkın hukuk düzenince belirlenen sürede, hak sahibince ileri sürülmemesi veya kullanılmaması halinde kişinin hukuki himayeden yoksun bırakılması anlamına gelmektedir.

Zamanaşımı defi resen dikkate alınır mı?

2) Ayrıca zamanaşımı defi, borçlu tarafından ileri sürülmedikçe, yargıç tarafından kendiliğinden gözönüne alınamaz ve bir sonuç yaratmaz iken (BK.m.

Zamanaşımı defi hangi aşamada ileri sürülebilir?

Yani; Hukuk Muhakemeleri Kanunu'muzun 141. maddesine göre, dilekçeler aşamasında zamanaşımı def'i serbestçe öne sürülebilecekken, ön inceleme safhasında yalnızca karşı tarafın açık muvafakati ile ileri sürülebilecektir.

Hak düşürücü süre resen dikkate alınır mı?

Hak sahibinin belirli bir süre içerisinde hakkını kullanmamış olması nedeniyle hakkın sona ermesine yol açan süreler hak düşürücü süre olarak nitelendirilir[1]. Hak düşürücü süre, zamanaşımından farklı olarak hâkim tarafından re'sen gözetilir[2]. Nitekim Yargıtay 16.

Hak düşürücü süreler nedir?

Hak düşürücü süre (sükütühak): doğrudan doğruya hakkı ortadan kaldıran sürelerdir. Bu sürelerin geçmesiyle artık hak doğrudan doğruya ortadan kalktığından, zamanaşımı sürelerinin geçmesi gibi eksik bir borç sonucunu doğurmaz. Zamanaşımı bir “defi hakkı” vermesine karşılık, hak düşürücü süreler “itiraz” niteliğindedir.

Usulden reddedilen dava yeniden açılır mi?

Dava şartı yokluğundan dolayı davanın (usulden) reddi kararı, nihai karar olması nedeniyle temyiz edilebilir (m 427). ... Bu nedenle, dava şartı yokluğundan reddedilen dava, noksan dava şartı tamamlandıktan sonra yeniden açılabilir ve davalı bu yeni davaya karşı kesin hüküm (m. 427) itirazında bulunamaz.

Aynı dava tekrar açılır mı?

Daha önceki mahkeme kararı kesin hüküm teşkil ettiğinden aynı konuya ait yeniden dava açılamaz.. Açılırsa siz bir önceki mahkemeye ait kararı ibraz ederek davanın reddini talep edersiniz..

Dava Takip edilmezse ne olur?

(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. ... Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.