Ney ne ile yağlanır?

İçindekiler:

  1. Ney ne ile yağlanır?
  2. Ceviz yağı ile ney yağlanır mı?
  3. Neyin içinin kararması?
  4. Ney ne zaman yağlanır?
  5. Ney neden kokar?
  6. Neyin deliklerinin anlamı?
  7. Ne kadar sürede Neyzen olunur?
  8. En iyi ney hangi ağaçtan yapılır?
  9. Ney tasavvufta ne anlama geliyor?
  10. Ney nedir çok kısa?

Ney ne ile yağlanır?

Neyin Yağlanması : Bunun yanında susam yağı, badem yağı, mısırözü yağı da kullanılabilir. 1 yıldan sonra da ayda bir kere yağlanmalıdır. NOT: Kesinlikle yağlama esnasında neyin iç yüzeyine harbi vb. cisim sokmayınız bu boğumlara zarar verecek ve neyin genel akordunu bozacaktır.

Ceviz yağı ile ney yağlanır mı?

Ney'inizi yağlamanız için uygundur. Not : Neyinizin renginin kızarması için "Ceviz Yağı" ile yağlayabilirsiniz. * 3. ay ve sonrasında ay da 1 ya da 2 defa yağlanmalıdır. * Yağlama için nalburlardan pvc tankı ( geniş çaplı plastik boru ) edinip altını kapatıp içine yağ doldurabilirsiniz.

Neyin içinin kararması?

Üflendikçe neyin ses kutusu denilen ilk boğumundan başlayarak kamışın iç kısmı zamanla kararır. Yanma denilen bu olay neyzenin soluğundaki asidin kamış iç yüzeyine nüfuz ederek ince bir tabakayı hafifçe oksidasyona uğratmasından kaynaklanır.

Ney ne zaman yağlanır?

Yeni açılmış bir ney; İlk 1 yıl boyunca haftada 2-3 kere yağlanmalıdır. 1 yıldan sonra da yağlama periyodu seyreltilerek düzenli olarak yağlanmalıdır. İstenildiği takdirde güzel koku için gül yağı vs. kullanılabilir. Ancak ses kutusuna birkaç damla gül yağı damlatmak suretiyle sınırlı bir miktar kullanılmalıdır.

Ney neden kokar?

Ney üflerken ağzımızdaki çeşitli yemek artıkları, partiküller zamanla Neyin içini gereksiz olarak dolduruyor , kötü bir koku oluşmasına neden oluyor ve zamanla siyah bir tortu yapıyor.

Neyin deliklerinin anlamı?

Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.

Ne kadar sürede Neyzen olunur?

Ciddi ve istikrarlı bir çalışma ile 3 – 4 senede iyi bir duruma gelinebilir. Ney üflendikçe neyzen olunur ve ney üflendikçe ney olur. Artık bir müddet sonra neyzen adayı başparenin yönünü değiştirerek veya başının şeklini değiştirerek bile değişik ritimli sesler çıkartabilir.

En iyi ney hangi ağaçtan yapılır?

Ney, bildiğimiz saz kamışından yapılır. Ancak bu kamışların Kargı Kamışı (Arundo Donax) olması gerekiyor.

Ney tasavvufta ne anlama geliyor?

Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.

Ney nedir çok kısa?

Ney geçmişimizin izlerini taşıyan ve bizlere ait olan ata mirası olarak kabul edebileceğimiz üflemeli ve nefesli çalgı aletidir. Dini seslendirmeler, ilahiler başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu müzik aleti günümüzde ise birçok müzik türünde sıklıkla yer almaya başlamaktadır.