Proteaz enzimi ne ise yarar?

İçindekiler:

  1. Proteaz enzimi ne ise yarar?
  2. Enzimlerin kullanım alanları nedir?
  3. Proteazlar nerede kullanılır?
  4. Tripsin neye etki eder?

Proteaz enzimi ne ise yarar?

Proteinlerin parçalanmasından sorumlu enzim grubu. Proteazlar veya peptidazlar peptid bağlarının hidroliz reaksiyonu ile yıkımını katalizler. Proteaz enzimleri hayvan, bitki, bakteri, arkea ve virüslerde bulunur.

Enzimlerin kullanım alanları nedir?

Bugün tıp ,eczacılık, tarım, hayvancılık, çevre,gıda ,kağıt,tekstil,deterjan vb. birçok alanda enzimler kullanılmaktadır. Son yıllarda biyoteknoloji alanında gelişmelerle elde edilen enzimlerin kullanımının en fazla olduğu alan gıda endüstrisidir.proteazlar ve amilazlar bu alanda en çok kullanılan enzimlerdir.

Proteazlar nerede kullanılır?

Proteaz (protease) özellikle bisküvi, kraker ve gofretlik ürünlerde gevreklik ve kıtırlığı arttırmak amacıyla kullanılır. Bacillus subtilisbakterisinden üretilir. Unlara uygun proteaz enziminin ilavesi,gluten yapı değişiminde mükemmel kontrol,elastikiyet kontrolü sağlar ve gofret üretiminde yüksek kaliteli enzimdir.

Tripsin neye etki eder?

Tripsin ve kimotripsin proteolitik enzimlerdir. Bu enzimlerin görevi ince bağırsakta proteinleri parçalamak ve onların emilmesini sağlamaktır. Normalde, bu enzimlerin öncülleri ( inaktif formları; tripsinojen ve kimotripsinojen) pankreasta üretilirler ve ince bağırsağa salınırlar.