Güneş kaç hareket yapar?

İçindekiler:

  1. Güneş kaç hareket yapar?
  2. Güneş döner mi dolanır mı?
  3. Güneşi gün içinde gökyüzünde farklı yerlerde görmemizin nedeni nedir?
  4. Sabah öğle ve akşam vakitlerinde güneşi izleyen Aylin güneşi aşağıdaki gibi farklı konumlarda görüyor gün içerisinde güneşin farklı yerlerde görünmesinin nedeni nedir açıklayalım?

Güneş kaç hareket yapar?

Güneş, herhangi bir yörüngede (kendi etrafında ya da bir şeyin etrafında) döner mi? Güneşin üç çeşit dönme hareketi vardır. Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş katı halde olmadığı için, dönme hızı kutuplarında ekvatorunda farklı farklıdır.

Güneş döner mi dolanır mı?

Güneş üzerindeki lekelerden güneşin dönüş hızı tespit edilebilir. Güneş ekvatordaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplarda 34 günde tamamlar. Güneş Samanyolu galaksisinde yaklaşık olarak saniyede 220 km hızla hareket eder.

Güneşi gün içinde gökyüzünde farklı yerlerde görmemizin nedeni nedir?

Güneş ve Dünya hareketi, Güneş ışınlarının farklı açılarda gelmesini sağlar. Güneş yatay açılarda sabah ve akşam gelir, öğlende ise Güneş ışınları dik açıyla gelmektedir. Güneşi farklı saatlerde gökyüzünde güneşi farklı yerlerde görmemizin sebebi şunlardır; Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi.

Sabah öğle ve akşam vakitlerinde güneşi izleyen Aylin güneşi aşağıdaki gibi farklı konumlarda görüyor gün içerisinde güneşin farklı yerlerde görünmesinin nedeni nedir açıklayalım?

Gün içinde Güneş de farklı yerlerde duruyormuş gibi görünür. Bunun nedeni Dünya'nın kendi etrafında dönmesidir. Gece yaşanan yere Güneş ışınları ulaşamaz. Dünya dönerken karanlık yüzü bir süre sonra yine Güneş ışınlarını almaya başlar.