Tüp bebekte genetik testi neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Tüp bebekte genetik testi neden yapılır?
  2. Tüp bebek ile genetik hastalıklar önlenebilir mi?
  3. Hangi durumlarda tüp bebek yapılmaz?
  4. PGT testinde nelere bakılır?
  5. CGH yöntemi nedir?

Tüp bebekte genetik testi neden yapılır?

Eğer ailede genetik bir hastalık, kromozom bozukluğu varsa embryolara Preimplantasyon Genetik Tanı (preimplantation genetic diagnosis, PGD) yapılır. Bu işlem ile tüp bebek tedavi sürecinde anne veya babada varsa genetik bozukluklukların embriyoya aktarımının önlenmesi için büyük önem taşır.

Tüp bebek ile genetik hastalıklar önlenebilir mi?

Doğacak çocuk ileride meme kanseri olmasın diye BRCA geninin çocuğa geçişi tüp bebek yöntemi ile önlenebilir. Onun için herhangi bir hastalığın taşıyıcılığında, mutlaka hangi genlere bağlı olarak o hastalığı taşıdıkları genetikçiler tarafından incelenir ve bu genlerin bebeğe geçişi engellenebilir.

Hangi durumlarda tüp bebek yapılmaz?

Kadınlarda; erken yumurtalık yetersizliği veya erken menopoz durumlarında, yeterli dozlarda hormon tedavisine rağmen kadında yumurta geliştirilemediği durumlarda, erkeklerde meni de sperm görülmediği ve yapılan testis biyopsilerinde sperm üretiminin olamadığının kanıtlandığı durumlarda, tüp bebek tedavisi uygulanamaz.

PGT testinde nelere bakılır?

Günümüzde PGT ile hemofili, Duken ve nöromüsküler distrofi gibi kas hastalıkları, tay-sachs, kistik fibrozis, orak hücre anemisi ve frajil X sendromu, Down sendromu ve diğer bazı kromozomal hastalıklar da PGT yöntemiyle teşhis edilebilmektedir.

CGH yöntemi nedir?

Karşılaştırmalı Genomik Hibridizasyon (CGH), DNA miktarındaki değişiklikleri saptayan moleküler sitogenetik bir yöntemdir. Bu teknik ile tüm genomda kromozom veya kromozom bölgelerindeki artma veya azalmalar saptanabilir ve hücrenin bütün kromozomları incelenebilir.