Klonal seleksiyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Klonal seleksiyon ne demek?
  2. Fenotipik seleksiyon nedir?
  3. Teksel seleksiyon nedir?
  4. Ayıklama ve Seleksiyon nedir?
  5. Islah çalışmalarının amacı nedir?
  6. Bitki genetik kaynakları nedir?
  7. Bitki genetik kaynaklarını koruma teknikleri nelerdir?

Klonal seleksiyon ne demek?

Klonal seleksiyon, vejetatif yoldan üretilen klonların aynı yetişme ortamlarında mukayeseleri sonucunda en iyilerin seçimine yönelik yapılan seleksiyon. Bir klonun bireyleri arasında genetik yönden farklılık yoktur. Ortaya çıkan farklılıklar tamamen yetişme ortamından kaynaklanır.

Fenotipik seleksiyon nedir?

Ağaçların genotipik görünüşüne dayanılarak yapıldığından buna “fenotipik seleksiyon” deyimi de kullanılır. Selektif ıslah programlarında, çalışmalarının başlangıcını kitle seleksiyonu teşkil eder. Tohum meşcerelerinin seçimi bu amaca yöneliktir.

Teksel seleksiyon nedir?

Her bitkinin tohumları ayrılarak alınır ve bir sonraki yıl ayrı sıralar halinde yetiştirilir. Böylece döl kontrolü yapılır. Fenotiplerine göre seçilen bitkilerin üstünlüklerinin kalıtsal olup olmadığı araştırılır. Bu nedenle teksel seleksiyona bazen “döl kontrollü teksel seleksiyon” da denir.

Ayıklama ve Seleksiyon nedir?

Belirli bir karakter bakımından damızlığa ayrılmış hayvanların sonradan başka sebeplerden dolayı sürüden uzaklaştırılmasına ayıklama denir. Ayıklamada seleksiyon amacı yoktur. Ayıklanan hayvanlar daha önce seçilerek sürüde tutulmuşlar ve verdikleri döllerle etkilerini göstermişlerdir.

Islah çalışmalarının amacı nedir?

Islahın öncelikli amacı, hayvanlardan elde edilen ekonomik değer taşıyan et, süt yapağı-kıl verimlerinin yetiştirici ve tüketici istekleri doğrultusunda hayvan refahı kuralları kapsamında nitelik ve nicelik bakımından arttırılmasıdır.

Bitki genetik kaynakları nedir?

Bitki genetik kaynakları, genetik çeşitlilik için önemli kaynak niteliğinde olup, bir bitki türünün gen havuzundaki kalıtsal bilginin çeşitliliği, zenginliğini içermektedir.

Bitki genetik kaynaklarını koruma teknikleri nelerdir?

Bitki genetik kaynaklarının korunmasında en yaygın uygulama alanı bulan strateji ex situ koruma (tohum depolama, in vitro depolama, DNA depolama, çiçektozu depolama, tarla gen bankası ve botanik bahçeleri) olmuştur. Bunun da en önemli nedeni, yeri dışında korumanın daha ucuz ve daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır.