Muhasebe dışı envanter sırasında gerçekleştirilen işlemler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Muhasebe dışı envanter sırasında gerçekleştirilen işlemler nelerdir?
  2. Envanter işlemleri nedir?
  3. Muhasebe hangi işlemler ile ilgilidir?
  4. Envanter aşamaları nelerdir?

Muhasebe dışı envanter sırasında gerçekleştirilen işlemler nelerdir?

Bu kanunlarda yer alan hükümlerden anlaşıldığı üzere, muhasebe dışı envanter işlemlerinin birinci aşaması; saymak, ölçmek, tartmak gibi fiziki çalışmaları (sayım işlemleri), ikinci aşaması ise fiziki çalışmaların değerlendirilmesini (değerleme işlemleri) içermektedir.

Envanter işlemleri nedir?

Çoğunlukla bir muhasebe terimi olarak kullanılan envanter, bir ticari işletmenin, belirli bir tarih itibariyle alacak, borç ve varlıklarının, sayım ve kontrol işlemleri sonucunda belirlenen tutarını ve miktarını ifade eder.

Muhasebe hangi işlemler ile ilgilidir?

Bir bilgi ve kontrol sistemi olan muhasebe işletme yapısına göre değişik görevler üstlenmektedir. Küçük işletmelerde vergi takibi, gelir-gider, borç-alacak kontrolü yeterli bulunurken, büyük işletmeler bunların yanısıra kurum ve kuruluşlara bilgi vermek üzere analiz ve rapor hizmetlerini de sunmaktadır.

Envanter aşamaları nelerdir?

Envanter genel olarak sayım, düzeltme, kontrol etme ve durumu normalleştirme yapılarak oluşturulur. Her zaman belirlenen tarihler arasında yapılır. Alınacak borçların miktarının anlaşılmasıdır. Tabi ki envanter sayımlarının belirli ve önemli kuralları da vardır.