Hipofiz bezinin ameliyatla alınması işlemine ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Hipofiz bezinin ameliyatla alınması işlemine ne ad verilir?
  2. Adenom ne zaman ameliyat edilir?
  3. Hipofiz ameliyatı ne kadar sürer?
  4. Hipofiz tümörü tekrarlar mı?
  5. Transsfenoidal Hipofizektomi nedir?

Hipofiz bezinin ameliyatla alınması işlemine ne ad verilir?

Hipofiz bezi tümörünün çıkarılmasında kullanılan tekniklerden en bilineni Transsfenoidal cerrahidir. Transsfenoidal,"sfenoid sinüs vasıtasıyla" anlamına gelir ve bu uygulama burun ve sfenoid sinüs yoluyla hipofiz tümörlerini gidermek için kullanılan bir cerrahi yöntemdir.

Adenom ne zaman ameliyat edilir?

Ani görme kaybına neden olan makroadenom veya tümör içine kanama gibi durumlarda hiç zaman geçirmeden ameliyat yapılmalıdır. Cerrahi tedavi başlıca iki yolla yapılır. Birincisi transsfenoidal denilen burun yolu, ikincisi ise kafatası kemiğini yukarıdan açarak hipofiz tümörünü çıkartmak şeklinde özetlenebilir.

Hipofiz ameliyatı ne kadar sürer?

Endoskopik hipofiz tümörü ameliyatı nasıl yapılır? İşlem genellikle 2 ila 3 saat sürer. Hasta operasyon masasına sırt üstü yatar. Kol damarından genel anestezi verilir.

Hipofiz tümörü tekrarlar mı?

Hipofiz tümörleri iyi huyludur ancak inatçı tümörlerdir. Yıllar sonra da olsa tekrarlama ihtimalleri olabilir.

Transsfenoidal Hipofizektomi nedir?

Transsfenoidal [trans-(bir yerden geçip giden) ve sfenoid-(sfenoid sinüs)] cerrahi, cerrahın burun boşluğundan giderek hipofiz bezine ve üst klivusa ulaşmasını sağlayan bir işlemdir. Hipofiz alanında veya kafatası tabanında tümör veya başka bir anormallik, bu yaklaşımla çıkarılıp alınabilir (şekil 1).