Folik asit hangi vitaminleri içerir?

İçindekiler:

  1. Folik asit hangi vitaminleri içerir?
  2. Folik asit hangi durumlarda kullanılır?
  3. Folik asit eksikligi neden?
  4. Folik asit eksikliği olursa ne olur?

Folik asit hangi vitaminleri içerir?

Folik asit, diğer adıyla pteroil glutamik asit bir B vitamini sınıfında olan B9 vitamininin sentetik yapıda olan formudur. B9 vitaminin doğal formuna verilen isim ise folattır. Latince yaprak anlamına gelen 'folum' kelimesinden türetilmiştir. Bu ismi almasının sebebi ise yeşil yapraklarda bol miktarda bulunmasıdır.

Folik asit hangi durumlarda kullanılır?

Folik asit vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynar. Folik asitin damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi birçok kötü hastalığın oluşmasını da engellediği bilinmektedir.

Folik asit eksikligi neden?

İnsanlarda folik asit eksikliğinin başlıca nedenleri yetersiz beslenmedir. Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli rol oynuyor. Bu nedenle anemi tedavisinde de kullanılır. Beslenmeye bağlı alyuvar sayısının azalmasıyla meydana gelen anemilere folik asit eksikliği neden olur.

Folik asit eksikliği olursa ne olur?

Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir.