Antibiyotik nasıl çalışır?

İçindekiler:

  1. Antibiyotik nasıl çalışır?
  2. Antibiyotik üretimi nedir?
  3. Antibiyotikle beraber ateş düşürücü aynı anda verilir mi?
  4. Antibiyotik bitmeden bırakılır mı?

Antibiyotik nasıl çalışır?

Antibiyotikler de bakterilerde olan fakat insan hücrelerinde olmayan bu farklılıkları etkileyerek çalışıyor. Örneğin, insan hücrelerinde hücre duvarı bulunmazken birçok bakteri tipinde hücre duvarı mevcuttur. Antibiyotik penisilin, bakterilerin hücre duvarı yapmalarını engellemek üzerinden çalışır.

Antibiyotik üretimi nedir?

Antibiyotik üretimi, onu üreten mikroorganizma için selektif bir avantaj sağlar. Örnek olarak, Penicillium tarafından üretilen antibiyotikler, doğada rekabet halinde olduğu diğer mikroorganizmaların büyümesini önleyerek Penicillium'a rekabette önemli bir avantaj sağlar.

Antibiyotikle beraber ateş düşürücü aynı anda verilir mi?

Unutmayın! Ateş yapan sebebi bulmadan ateş düşürücü dışında başka herhangi bir ilaç özellikle antibiyotik kesinlikle kullanmayın. Ateş düşürücü ilaçların hastalığın gidişatında herhangi bir kötü yan etkisi yoktur. Ateşli çocuğun ateşi düşürülmez gibi bir inanış tamamen yanlıştır.

Antibiyotik bitmeden bırakılır mı?

İyi hissetmeye başlasanız bile size reçete edildiği şekilde tedaviye devam etmelisiniz; tedaviyi yarıda bırakmamalısınız. Eğer antibiyotikleri erken keserseniz, bakteriler hayatta kalabilir, dirençli hale gelebilir ve yeniden hastalığa yol açabilirler.