Cirmi ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Cirmi ne demek TDK?
  2. Cürüm kime denir?
  3. Iğfal ne demektir?
  4. Iğfal ne demek Osmanlıca?
  5. Iğfal ne demek hukuk?
  6. Irzına geçmek ne demek?
  7. Irzı kırık ne demek?
  8. Iğfal kabiliyetine haiz olmak ne demek?
  9. Evrakta sahtecilik nasıl olur?
  10. Özel Belgede Sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?
  11. Evrakta sahtecilik hangi mahkeme?
  12. Resmi evrak nedir?
  13. Sözleşme resmi evrak mı?
  14. Resmi belgede sahtecilik suçu taksirle işlenebilir mi?
  15. Maaş bordrosu resmi belge midir?
  16. 4a Maaş Bordrosu nereden alınır?
  17. Maaş bordrosu nasıl incelenir?
  18. Maaş bordrosu ne zaman çıkar?
  19. Maaş bordrosu internetten alınır mı?
  20. E devlet maaş sorgulama nasıl yapılır?
  21. E-devlet emekli maaş nereden bakılır?

Cirmi ne demek TDK?

a. esk. Hacim: Ateş olsa cirmi kadar yer yakar. 1. Sınır.

Cürüm kime denir?

Suç, yanlış ya da zararlı olduğu için yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılan davranış. ... Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir.

Iğfal ne demektir?

1) esk. aldatmak, kandırmak, baştan çıkarmak: “Bu takdirde hem kendilerini hem de milleti iğfal etmiş olurlar.” -Atatürk. 2) ırzına geçmek, tecavüz etmek: “Bir genç kızı izdivaç vaadiyle iğfal etmiş bir adamın mesuliyetini, vicdan azabını ve nihayet hicabını duyuyordu.” -Y. K. Karaosmanoğlu.

Iğfal ne demek Osmanlıca?

(Çoğulu: İgfalât) Dikkatsizlikle terkettirmek. Gaflette bırakmak. Kandırmak. Aldatmak.

Iğfal ne demek hukuk?

İğfal kabiliyeti sahte olarak düzenlenen bir belgenin aldatma yeteneğini ifade eder. ... İğfal kabiliyetinin hukuki boyutu ise; bir belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için TCK'nın 204/1 ve 207/1 maddelerinde ifade edilen sahteciliğin “aldatacak şekilde” olması gerekmektedir.

Irzına geçmek ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: 1. Zor kullanarak bir kimseyi cinsel zevkine alet etmek, tecavüz etmek.

Irzı kırık ne demek?

1) (arapça, türkçe) eskiden özellikle cinsel yönden namusunu koruyamamış kimse, anlamında kullanılırken, artık ahlaksız, kabul görmez herhangi yüz kızartıcı suç işleyen herkes için kullanılmaktadır. 2) ırzı kırık,cinsi bozuk şeklinde pekiştirilerek kullanılması yaygındır.

Iğfal kabiliyetine haiz olmak ne demek?

Sahtecilik suçlarında iğfal kabiliyeti, diğer bir deyişle aldatma yeteneği; sahtecilik suçunun konusu belgenin objektif olarak aldatıcılık yeteneğinin bulunması ve aldatma özelliğinin belgeden objektif olarak anlaşılmasıdır.

Evrakta sahtecilik nasıl olur?

Resmi Belgeyi “Düzenleyen” Belgeden Anlaşılmalıdır Belgenin gerçeğini düzenleyen bir kişi veya kurum yoksa resmi evrakta sahtecilik suçu oluşmaz. Düzenleyen kişi ad-soyad ve imzayla anlaşılabileceği gibi evrakın üzerinde olan bir amblem veya işaretle de anlaşılabilir.

Özel Belgede Sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?

TCK 207. maddede düzenlenen özel evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur: Özel bir belgenin sahte olarak düzenlenip kullanılması, Gerçek bir özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilerek kullanılması, Sahte olduğunu bilerek özel belge kullanma.

Evrakta sahtecilik hangi mahkeme?

Resmi belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ancak kamu görevlisi tarafından resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Resmi evrak nedir?

Kamu kurum ile kuruluşlarının kendi aralarında veya tüzel ve gerçek kişiler ile iletişim sağlamak amacı ile oluşturdukları, sakladıkları veya gönderdikleri belgelere Resmi Evrak denir.

Sözleşme resmi evrak mı?

Resmi belge özelliği taşımayan ve resmi belge hükmünde sayılmayan belgelerdir. Belge niteliklerini taşıması her halde gereklidir. Örneğin kira sözleşmeleri, faturalar özel belge niteliğindedir. Resmi belge hükmündeki belgelerde zorunlu şekil şartlarının bulunmaması durumunda bu belgeler özel belge sayılmaktadır.

Resmi belgede sahtecilik suçu taksirle işlenebilir mi?

Resmi belgede sahtecilik suçu ancak kasten işlenecek bir suç türüdür[2]. Yani taksirle resmi belgede sahtecilik suçu işlenmesi mümkün değildir. ... Bu suçun oluşumu için kastın varlığı şarttır. Resmi belgede sahtecilik suçlarının, hem doğrudan, hem de olası kastla işlenmesi olanaklıdır[3].

Maaş bordrosu resmi belge midir?

Ücret bordrosu işverenin işçiye ücret ödeme borcunu yerine getirdiğini ispatlayan belge niteliğindedir. Bu yüzden bordronun düzenlenmesi hem işveren, hem de işçi açısından oldukça önemlidir. ... Bordro resmi evrak niteliği taşıyan bir belge olduğu için düzenlenmesi ile ilgili şartlara uyulması oldukça önemlidir.

4a Maaş Bordrosu nereden alınır?

Maaş bordrosunu muhasebe bölümlerinden veya maliye kurumlarından alabildiğiniz gibi internet üzerinden de bu belgeyi elde edebilirsiniz. Maaş bordrosunun internet ortamındaki ismi E-Bordro olarak geçmektedir. Yani internet üzerinden maaş bordronuzu E-Bordro olarak alabilirsiniz.

Maaş bordrosu nasıl incelenir?

Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?

  1. SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14.
  2. İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
  3. Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
  4. Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15.
  5. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Maaş bordrosu ne zaman çıkar?

Bilindiği üzere her ayın 14'ünde memur maaşları bordroları yayınlanıyor.

Maaş bordrosu internetten alınır mı?

E Bordro uygulama sayesinde maaş bordroları internet üzerinden sorgulanabilmektedir. Ancak bu hizmetten sadece devlet memurları yararlanır. Özel sektörde çalışanlar ve 4C veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışan memurlar bu sistemden yararlanamaz. E Devlet Kapısı üzerinden bordro sorgulaması yapılabilir.

E devlet maaş sorgulama nasıl yapılır?

E-BORDRO SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? Öncelikle www.turkiye.gov.tr/e-bordro-sorgulama linki üzerinden sisteme giriş yapmanız gerekir. E-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra E-Bordro sorgulama sayfası üzerinden ilk adım olarak 'Yıl Seçiniz' butonunu kullanarak görüntülemek istediğiniz yılı seçin.

E-devlet emekli maaş nereden bakılır?

  1. Öncelikle e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.
  2. 4B için sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.
  3. 4C için sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.