Namazda iktida ne demek?

İçindekiler:

  1. Namazda iktida ne demek?
  2. Cemaatle namaz nasıl olur?
  3. Cemaatle namaz tek başına kılınan namazdan daha nedir?
  4. Cemaatle namaz kılarken cemaat ne okur?
  5. Cemaatle namaz kılan ne okur?
  6. Namazda cemaate katılmak şart mıdır?
  7. Namaz kılan kişiye ne ad verilir?
  8. Tek başına kılınan namaz kabul olur mu?
  9. İmama uyan cemaat ne okur?
  10. Hangi namaz tek başına kılınmaz?

Namazda iktida ne demek?

Sözlükte, "bir kimseye uymak, yaptığını yapmak, onu örnek almak" anlamına gelen iktidâ, fıkıh terimi olarak cemaatle namaz kılan bir kimsenin imama uyması demektir. ... Mâlikî mezhebine ve Şâfiî mezhebinde kuvvetli görüşe göre beş vakit namazda olduğu gibi cuma ve bayram namazlarında da imama uymaya niyet etmek şarttır.

Cemaatle namaz nasıl olur?

Cemaatle namaz kılmak, imama uyarak namaz kılmak demektir. Cemaatle namaz kılınırken de kişi öncelikle "niyet" eder. Niyetinde ise farz, vacip ya da nafile namazlardan hangisinin ve hangi vaktin namazını kılacağını ve cemaatle yani imama uyarak ifa edeceğini belirler.

Cemaatle namaz tek başına kılınan namazdan daha nedir?

Hz. Peygamber, "Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir" (Buhari, Ezan, 30) buyurarak cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan daha faziletli olduğunu belirtmiş ve Müslümanları cemaatle namaz kılmaya teşvik etmiştir.

Cemaatle namaz kılarken cemaat ne okur?

sorusuna Diyanetten şu yanıt verildi: "Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha'yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur'an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171).

Cemaatle namaz kılan ne okur?

Namaz kılındıktan sonra cemaattekiler imamla beraber tekbirleri söyleyip secde ve rükûdaki tesbihleri, Et-Tahiyyâtü, Salli, Bârik ve Rabbenâ duâlarını okur. Cemaatle namaz kılan kimse namazı üç şekilden biriyle kılmış olur.

Namazda cemaate katılmak şart mıdır?

Namazları cemaatle kılmak Hanbelîler'e göre farz-ı ayın, Şâfiîler'e göre farz-ı kifâyedir. ... Bu sebeple de Hanefî ve Mâlikî fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle namaz kılmak müekked sünnettir.

Namaz kılan kişiye ne ad verilir?

Hanbelîler'e göre mesbûk Hanefî ve Mâlikîler'deki lâhiḳ terimini de kapsar. Yani imama birinci rek'attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir.

Tek başına kılınan namaz kabul olur mu?

Rivayetlerin bazılarında cemaatle kılınan namaz; yalnız kılınan namazdan yirmi beş derece, bazılarında yirmi yedi derece, bazılarında ise yirmi küsur derece faziletli olduğu beyan edilmiştir. İbadetlere verilecek ecir ve sevabın takdiri Allah Teâlâ'ya aittir.

İmama uyan cemaat ne okur?

İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fâtiha'yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha'yı okur (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 249-250).

Hangi namaz tek başına kılınmaz?

Teravih namazı tek başına kılınamayacak namazlar arasında yer almaktadır. İslam tarihi boyunca cemaatle kılınan teravih namazı, bu şekilde uygulanması vacip görülen namazlardan birisidir.