Takısız isim tamlaması sıfat mı?

İçindekiler:

  1. Takısız isim tamlaması sıfat mı?
  2. Takısız isim tamlaması ek alır mı?
  3. Taş Köprü sıfat mıdır?
  4. Zincirleme isim tamlaması var mıdır?
  5. Demir kapı ne tamlamasıdır?
  6. Kadıköy isim tamlaması mı?

Takısız isim tamlaması sıfat mı?

Takısız isim tamlamaları, diğer tamlama çeşitlerinden farklı olarak ek almayan sözcüklerden oluşur. Sıfat tamlamalarının bazıları ek almaz. ... Yeşil ek almamasına rağmen sıfat olduğu için takısız isim tamlaması değil sıfat tamlamasıdır. İkinci tamlamada ise hem tahta hem de kapı sözcükleri isimdir.

Takısız isim tamlaması ek alır mı?

Belirtisiz isim tamlamalarında, tamlayan ek almaz; fakat tamlanan yine iyelik eki alır. Örneğin “gül kokusu” belirtisiz isim tamlamasıdır ve tamlanan yine “-(s)u” iyelik ekini almıştır. Öyle tamlamalar vardır ki, hem tamlayanı hem de tamlananı ek almaz.

Taş Köprü sıfat mıdır?

Türkiye Türkçesinde ise altın saat, çelik dolap, demir pençe, kâğıt mendil, elmas yüzük, gümüş kaşık, ipek çorap, tahta masa, taş köprü, yün kazak gibi şekilleri bazı araştırmacılar takısız isim tamlaması olarak değerlendirirken bazı araştırmacılar ise bu örnekleri sıfat tamlaması olarak ele almaktadır.

Zincirleme isim tamlaması var mıdır?

Tamlayan ve tamlanandan oluşan bir isim tamlamasına yeni bir tamlanan ya da tamlayan eklendiğinde zincirleme isim tamlaması oluşur. Eklenen isim birden fazla olabilir. Yani zincirleme isim tamlaması içerisinde üç ve üçten fazla isim olabilir.

Demir kapı ne tamlamasıdır?

Uzun yıllar bunlar ve benzeri kelimelerle oluşturulan altın bilezik, tahta kaşık, cam bardak, demir kapı gibi tamlamaların takısız (eksiz) isim tamlaması olduğu görüşü hakimdi. Günümüzde ise bunların sıfat tamlaması olduğu görüşü gitgide yaygınlaşmakta ve akademik yayınlarda daha çok bu şekilde ele alınmaktadır.

Kadıköy isim tamlaması mı?

1.2. Tahta kaşık, cam bardak, Kadıköy gibi söz dizilerini Kamadan, Güveli, Harut, Türkseven, Zülfikar, Kahraman, Balcı, Özmen, Gökdayı gibi isimler ise sıfat tamlaması olarak kabul ederler (Kerimoğlu 2011: 1442-1456).