Erozyon nedir ve sebepleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Erozyon nedir ve sebepleri nelerdir?
  2. Erozyon çölleşmeye neden sebep olur?
  3. Erozyon kirliliği nedir?
  4. Erozyonun özellikleri nelerdir?
  5. Erozyon Türkiye'de en fazla nerede görülür?
  6. Erozyon kuraklıktan olur mu?

Erozyon nedir ve sebepleri nelerdir?

EROZYON: Sadece toprağın üst kısmının diş kuvvetlerle aşındırılıp, taşınması olayıdır. Erozyonun en önemli nedeni, doğal bitki örtüsünün ortadan kaldırılmasıdır. Ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprak aşındırılmaktadır. Avrupa'da bu 320 milyon tondur.

Erozyon çölleşmeye neden sebep olur?

Aşırı otlatma erozyonu önleyen bitki örtüsünü yok ediyor. Plansız sulama ise ekim alanlarının tuzlanmasına neden oluyor. Neticede yılda 500 bin hektar toprağın çölleşmesine yol açıyor. ... "Kuraklık, erozyon, toprağın bozunumu ve çölleşme sonucu kaybedilen toprak, ortak geleceğimizin tehlikeye girmesi demektir.

Erozyon kirliliği nedir?

Erozyon ile toprağın kayması, yer değiştirmesi bir toprak kirliliği etkenidir. ... Yer seçiminin yanlış yapılması, sanayi atık sularından ve fabrika bacalarından çıkan zehirli gaz ve partiküller toprağın kirlenmesine neden olmaktadır.

Erozyonun özellikleri nelerdir?

Yeryüzünde bulunan toprağın akarsu, sel suları ve rüzgar gibi etkiler nedeniyle aşınması ve bir yerden başka bir yere taşınması olayına erozyon denilmektedir. Kendiliğinden oluşan erozyon insanlar ve çevre için zararlı değildir. Çünkü doğal erozyonla üstten aşınan toprağın yerine alttan yeni toprak oluşmaktadır.

Erozyon Türkiye'de en fazla nerede görülür?

Erozyon bitki örtüsünün az olduğu yerlerde görülmektedir. Ülkemizde erozyon genellikle iç kısımlarda görülmektedir. Erozyonun görüldüğü bölgeler şuralardır: İç Anadolu Bölgesi.

Erozyon kuraklıktan olur mu?

Bitki örtüsü seyrelir. Bunlar erozyonu arttıran faktörlerdir. Sıcaklık yağış olmayan bölgelerde ise kuraklığa ve dolayısıyla rüzgâr erozyonunun etkilerini arttırmasına neden olur.