Mirasçılık belgesi alindiktan sonra ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Mirasçılık belgesi alindiktan sonra ne yapılır?
  2. Ölümden sonra intikal nasıl yapılır?
  3. Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı şey mi?
  4. Mirasçılık belgesi alınması mirası kabul anlamına gelir mi?
  5. Miras intikal nasıl yapılır?
  6. Terekenin hükmen reddine yol acan sebepler nelerdir?
  7. Mirasçılık belgesi kesinleşir mi?
  8. Veraset intikali nasıl yapılır?

Mirasçılık belgesi alindiktan sonra ne yapılır?

Mirasçılık belgesi alındıktan sonra tapuda miras kalan gayrimenkullerin intikali yapılır. Bunun için tek mirasçı müracaat edebileceği gibi, tüm mirasçılar birlikte de intikal işlemlerini yapabiliyor. Burada belli oranlarda harç ödeniyor.

Ölümden sonra intikal nasıl yapılır?

Mirasçıların intikal işlemleri için tapu müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Veraset İlamı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz. Ölüm Türkiye'de gerçekleşmişse ölüm tarihinden en fazla 4 ay içinde veraset beyanı bildirilmesi gerekmektedir.

Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı şey mi?

“Yani veraset ilamı başka bir deyişle mirasçılık belgesi kanuni veya atanmış mirasçılara ya da vasiyet alacaklılarına talep ettikleri takdirde sulh hukuk mahkemesi veya 31.03.2011 tarih ve 6217 sayılı kanunla yapılan değişiklikle noterlik tarafından verilen ve kimlerin mirasçı olduğunu gösteren bir belgedir.

Mirasçılık belgesi alınması mirası kabul anlamına gelir mi?

Yine Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarına göre mirasçılık belgesi almak tereke işlerine karışmak olarak nitelendirilemez ve bu eylem mirası örtülü olarak kabul anlamına gelmez. Yargıtay sosyal güvenlik kurumunca dul veya yetim maaşı verilmesi tereke işlerine karışmak olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetmiştir.

Miras intikal nasıl yapılır?

Miras kalan bir gayrimenkul, taşınır mal veya bankadaki mevduat gibi mal varlığı değerlerinin mirasçılara intikali için yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınmasıdır. Veraset ilamı noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir.

Terekenin hükmen reddine yol acan sebepler nelerdir?

Mirasın hükmen reddinin koşulu, murisin ölümü tarihindeki borçlarının, alacakları ve tüm hakları da dahil olmak üzere malvarlığından fazla olmasıdır. Yani, mirasbırakanın ölümü tarihinde tereke kapsamındaki pasiflerin aktiflerden fazla olması durumunda ödemeden aczinden (borca batıklık durumundan) söz edilecektir.

Mirasçılık belgesi kesinleşir mi?

Kural olarak mirasçılık belgesi aksi sabit oluncaya kadar geçerli belgelerden olup kesinleşmesi mümkün olmadığından tenfîzi de istenemez.

Veraset intikali nasıl yapılır?

Veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alınabileceği gibi, artık noterlerden de alınabilmektedir. Noterlerden veraset ilamı çıkarabilmek için, mirasçılardan herhangi birinin, tek başına kimliği ile müracaatı yeterlidir. Noter tarafından verilecek bir form, müracaat eden kişi tarafından doldurulur.