Zekat vermek nedir ne demektir?

İçindekiler:

  1. Zekat vermek nedir ne demektir?
  2. Zekat verebilmek için ne kadar mala sahip olmak gerekir?
  3. Mal varlığının yüzde kaçı zekât?
  4. Kimlere zekât ve fitre verilmez?

Zekat vermek nedir ne demektir?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekat verebilmek için ne kadar mala sahip olmak gerekir?

Peki, nisap miktarı nedir? 80 gram veya daha fazla altın, 560 gram veya fazlası gümüş, 80 gram altın miktarına eşit para, parayla aynı ölçüde ticaret malları, 40 taneden fazla koyun ve keçi, 30 ve fazlası sığır ve manda, 5 ve fazlası devesi olan zekat vermek zorundadır.

Mal varlığının yüzde kaçı zekât?

Zekata tabi varlıkların 1/40'ı ihtiyaç sahiplerine verilir. Örneğin; 10 bin liralık mal varlığı olan ve borcu bulunmayan kişinin zekat olarak 250 lira ödemesi gerekiyor.

Kimlere zekât ve fitre verilmez?

İslam'ın belirlediği yakınlıktaki aile üyelerine zekat verilmez. Bu kurala göre eşler birbirlerine zekat veremez. Ayrıca anneye, babaya, dedeye, nineye, büyük anneye, büyük babaya, kız çocuğa, erkek çocuğa, kız çocuktan olan torunlara ve erkek çocuktan olan torunlara da zekat verilmez.