Manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?

İçindekiler:

  1. Manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?
  2. Kuruma tazminat davası nasıl açılır?
  3. Manevi tazminat davası açma süresi ne kadardır?
  4. Manevi tazminat zamanaşımı kaç yıl?
  5. Tazminat davası ne zamana kadar açılır?
  6. Tazminat davasi miktari nasil belirlenir?

Manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 6 uyarınca maddi ve manevi tazminat davası, tüm davalar için genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yerindeki, davalı tüzel kişi ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.

Kuruma tazminat davası nasıl açılır?

Tazminat davası talep konusunu içeren kanuna uygun yazılı bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmasıyla açılır. Tazminat davalarında dava konusuna göre görevli ve yetkili mahkemeler değişiklik arz edebilmekle beraber genel olarak davalar Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

Manevi tazminat davası açma süresi ne kadardır?

İstisnalar dışında haksız fiil sonrası manevi tazminat davaları fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl içinde dava açılmalıdır. Fiil ve fail daha sonra ortaya çıkma durumunda ise 10 yıl içinde davanın açılması gerekir. Aksi durumunda zaman aşımı devreye girecektir.

Manevi tazminat zamanaşımı kaç yıl?

Maddi ve manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir. Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 146).

Tazminat davası ne zamana kadar açılır?

Tazminat davasında zamanaşımı süresinin olup olmadığı önemli bir konudur. Belli bir süre belirtilmiş ve o süre içerisinde dava açılmaz ise dava zamanaşımının dolması nedeniyle sona erecektir. İstisnalar haricinde fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içerisinde açılmalıdır.

Tazminat davasi miktari nasil belirlenir?

Yani manevi tazminat talep ettiğiniz bir davada gönlünüzden geçen herhangi bir rakamı isteyebilirsiniz. Kural hakimin bu rakama veya daha düşük bir meblağa hükmetmesidir. Tazminatın miktarını olayın ağırlığı belirler. Tabi cismani zarar olmayan işlerde daha çok hakimin görüşleri tazminat miktarını belirler.