Ankilozan Spondilit olduğumu nasıl anlarım?

İçindekiler:

  1. Ankilozan Spondilit olduğumu nasıl anlarım?
  2. Ankilozan Spondilit geçer mi?
  3. Ankilozan spondilit röntgende çıkar mı?
  4. Ankilozan spondilit için hangi testler yapılır?

Ankilozan Spondilit olduğumu nasıl anlarım?

Ankilozan spondilitin erken belirtileri ve semptomları arasında özellikle sabahları ve uzun süreli koltukta oturma gibi hareketsizlik dönemlerinden sonra bel ve kalça civarında hissedilen ağrı ve sertlik hisleridir. Boyun ağrısı ve yorgunluk da yaygın belirtiler arasındadır.

Ankilozan Spondilit geçer mi?

Tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Mevcut tedavi yöntemleriyle hastalık aktivitesi azaltılıp gelişimi yavaşlatılabilir. Erken tanı Tedavide steroid olmayan antienflamatuar (anti romatizmal) ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır. Düzenli egzersizler mutlaka yapılmalıdır.

Ankilozan spondilit röntgende çıkar mı?

Leğen kemiği ve kuyruk sokumu kemiği arasındaki sakroiliyak eklemlerde veya omurgada görülen kemik değişiklikleri görmek için pelvis ve omurganın röntgen grafileri istenir. Bu incelemelerin sonuçları AS tanısını destekleyebilir veya koydurabilirse de hastalığın ilk yıllarında çoğu hastada radyografiler normaldir.

Ankilozan spondilit için hangi testler yapılır?

AS tanısı için en önemli kan testi HLA-B27'dir. Ancak tanı koymak veya dışlamak için bu test tek başına yeterli değildir. Hastada inflamatuvar romatizmal bir süreç olduğu yönünde ipucu verebilecek eritrosit sedimentasyon hızı (kısaca sedim) veya CRP gibi testler de istenebilir.