RBC degeri nasil duser?

İçindekiler:

  1. RBC degeri nasil duser?
  2. RBC neden düşüktür?
  3. RBC ye neden bakılır?
  4. İdrar tahlilinde eritrosit kaç olmalı?

RBC degeri nasil duser?

Multipl myelom: Beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir kanser türü olan myeloma, RBC değerine de etki ederek düşürür. Tüm bunlara ek olarak; mineral ve vitamin eksiklikleri( Demir, B12, B6, bakır, folat) , gebelik, kan transfüzyonu, yetersiz beslenme, kemoterapötik kullanımı da RBC değerini düşürür.

RBC neden düşüktür?

RBC'nin düşük çıkmasının nedeni; hamilelik, lösemi, kemik iliğiyle alakalı problemler, B12 vitamininin eksik olması, metabolik bozukluk, kemoterapide verilen ilaçlar, kanamalı enfeksiyonlar, aşırı kan kaybının olması, aşırı sıvı tüketilmesi, eritropoietin eksikliği gibi birçok neden kaynaklanıyor olabilir.

RBC ye neden bakılır?

Sıklıkla rutin fiziksel muayene, cerrahi öncesi işlemler veya başka klinik nedenlerle yapılan tam kan sayımının bir bileşeni olarak kırmızı kan hücresi sayımı istenir. Kan hastalıkları, kanama sorunları, kronik anemileri, polisitemisi olanlarda ve/veya kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda test tekrarlanır.

İdrar tahlilinde eritrosit kaç olmalı?

Birçok durumda neden zararsız olsa da, idrardaki kan (hematüri) ciddi bir bozukluğa işaret edebilir. İdrarda 0-3 arasında eritrosit bulunması normal kabul edilir.