Miyom nedir bekarlarda?

İçindekiler:

  1. Miyom nedir bekarlarda?
  2. Ergenlikte miyom olur mu?
  3. Miyom teşhisi nasıl konur?
  4. Miyom neden büyür?
  5. Miyom ultrasonda görülür mü?

Miyom nedir bekarlarda?

Miyomlar rahmin düz kas hücresi kaynaklı tümörlerdir. Miyomların büyümeleri ise östrojene bağımlıdır. Hiçbir şikayet yaratmadan görüntüleme tetkikleri ile ortaya çıkabilecekleri gibi vajinal kanama, kasık ağrısı, sırt ağrısı ve etraftaki barsak, mesane gibi organlara bası bulgusuyla kendini gösterir.

Ergenlikte miyom olur mu?

Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkıyor; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.

Miyom teşhisi nasıl konur?

Rahim içerisinde yerleşen miyomların teşhisinde, rahim içerisine sıvı verilerek yapılan ultrasonografik muayene (sonohisterografi), rahmin ilaçlı filmi (histerosalpingografi), anormal yerleşimli miyomların teşhisinde ise bilgisayarlı tomografi ve MRI kullanılabilir.

Miyom neden büyür?

Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu), miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür.

Miyom ultrasonda görülür mü?

Miyomlar ultrasonografide genellikle altında gölgelenme yapan, düzgün sınırlı, hipoekoik (normal rahim dokusuna göre daha koyu olarak) kitleler olarak görülürler.