Evde çilek nasil bakilir?

İçindekiler:

  1. Evde çilek nasil bakilir?
  2. Çilek hangi gübreyi sever?
  3. Çilek nasıl toprağı sever?
  4. Çilek toprağı nasıl olur?
  5. Çilek gübre nasıl verilir?
  6. Çilek dönüme kaç ton verir?
  7. Çilek fidesi suyu sever mi?
  8. Çilek için hangi toprak?
  9. Çilek için hangi toprak kullanılır?
  10. Çilek nasıl bir toprağı sever?
  11. Çilek desteği nasıl alınır?

Evde çilek nasil bakilir?

Çilek saksı içerisinde kök salacağı için kenarlarında delikler ve kırıklar olmalıdır. Çileği ektiğiniz saksının hafif bir yükseklikte olması her zaman önemlidir. Çilek için kesin bir mevsim yoktur. Her mevsim şansınızı deneyebilirsiniz fakat mart ve eylül ayında ekerseniz daha kolay ve çabuk yetişecektir.

Çilek hangi gübreyi sever?

Bilindiği üzere, çilek bitkisi azot elementini çok sever. Azot eksikliği çileklerde sık görülen bir durum ve kendini yaprak solgunluğu ve kırmızılaşma ile gösterecektir. Toprah Ph'ına göre belirleyeceğiniz azotlu 1 gübreler ile, çileklerinizin ihtiyacı olan azotu kolayca temin edebilirsiniz.

Çilek nasıl toprağı sever?

Çilek genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. pH 6.5 dan az olmalıdır.

Çilek toprağı nasıl olur?

Çilek yetiştiriciliği, süzek, kumlu, tınlı ve hafif topraklarda çok daha verimli yapılıyor. Kireci fazla topraklar ise meyveye uygun bulunmuyor. Toprağın pH derecesinin 7.0 ile 7.5 arasında olması öneriliyor.

Çilek gübre nasıl verilir?

Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.

Çilek dönüme kaç ton verir?

Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.

Çilek fidesi suyu sever mi?

Hemen her yerde yetişebilen çilek toprağının kireç oranının yüksek olmaması gerekir. ... Çilek yetiştiriciliğinin en önemli püf noktası sulama şeklidir. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yağmursuz günlerde çilek fideleri mutlaka sulanmalıdır. Toprağın her daim nemli olması oldukça önemlidir.

Çilek için hangi toprak?

Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.

Çilek için hangi toprak kullanılır?

Çilek genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. pH 6.5 dan az olmalıdır.

Çilek nasıl bir toprağı sever?

Tarlada çilek yetiştiriciliği: -10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu-tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. ... Serin ve nemli havalarda çilek dikimi yapılmalıdır.

Çilek desteği nasıl alınır?

Çilek üretimi yapan vatandaşlara, "Çilek Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında fide, su borusu, malç desteği verilir. Aynı zamanda serada çilek yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, KOSGEB'e başvuru yaparak 60 bin lira ile 370 bin lira arasında hibe alabilir.