Yargıtay Tetkik Hakimi ne demek?

İçindekiler:

  1. Yargıtay Tetkik Hakimi ne demek?
  2. Adli yargı hakimi ne iş yapar?
  3. Yargıtay da kaç tane Tetkik Hakimi?
  4. Tetkik Hakimi nerede görev yapar?
  5. Idari yargı hakimi ne iş yapar?
  6. Yargıtay 16 ceza Dairesi Başkanı kimdir?
  7. Türkiyede kaç tane hâkim var?
  8. Tetkik Hakimi nedir ne iş yapar?
  9. Adli Yargı hangi davalara bakar?
  10. Idari yargı hakimi nerede çalışır?

Yargıtay Tetkik Hakimi ne demek?

yüksek mahkemelerde (yargıtay, danıştay, askeri yargıtay vs) kurul ve daire başkanlarının kendilerine verilecek dosya ve evrakı inceleyip bir rapor düzenleyen,kurulda gerekli açıklamaları yapan -kurul üyesi olmayan- hakimlerdir.yüksek mahkemelerde oy ve karar verme yetkileri yoktur.1980'den önce sıfatları raportör idi.

Adli yargı hakimi ne iş yapar?

Adli Yargı Hakimi Ne İş Yapar? Adli Yargı Hakimi'nin en temel görevi; taraflar arasındaki uyuşmazlıkları, konusuna göre Medeni Usul veya Ceza Usul kanunları çerçevesinde çözüme kavuşturmaktadır.

Yargıtay da kaç tane Tetkik Hakimi?

Yargıtay'da 243 üye ile 493 tetkik hâkim çalışıyor.

Tetkik Hakimi nerede görev yapar?

Madde 5- Birinci sınıf incelemesine iki yılı kalanlar hariç olmak üzere, bir daire veya kurulda fiilen en az beş yıl çalışmış olan tetkik hakimleri diğer bir kümede yer alan daire veya kurullarda görevlendirilirler.

Idari yargı hakimi ne iş yapar?

İdari hakimler, idari yargılama dosyalarına bakan hakimlerdir. İdari mahkemeler; vergi mahkemeleri, Danıştay ve bölge idare mahkemelerinin görevi dışında kalmakta olan diğer davalarla ilgilenmektedirler. Dolayısıyla hukuk sistemi içerisinde oldukça önemli bir konuma sahiptirler.

Yargıtay 16 ceza Dairesi Başkanı kimdir?

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca, 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil'in Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı olması nedeniyle boşalan daire başkanlığı için seçim yapıldı. Seçime tek aday olarak giren 16. Ceza Dairesi Üyesi Muhsin Şentürk, 296 oyla daire başkanlığına getirildi.

Türkiyede kaç tane hâkim var?

2- Türkiye geneli toplam 7853 hakim bulunmaktadır. Bunun 5147'si (% 65,5) bay, 2706'sı (% 34,5) bayandır 3- Türkiye geneli toplam 4348 savcı bulunmaktadır. Bunun 4034'ü (% 92,8) bay, 314'ü (% 7,2) bayandır.

Tetkik Hakimi nedir ne iş yapar?

Yargıtay tetkik hakimleri, daire başkanı tarafından kendisine verilen dosyaların ilk incelemelerini yapar. Dava dilekçesinden cevap layihalarına, Yargıtay'a sunulan dilekçelerden karşı tarafların dilekçe ve sunulan delillerine kadar detayları inceler. Bu incelemelerini Yargıtay Daire Başkanlığı'na bir raporla sunar.

Adli Yargı hangi davalara bakar?

Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır. Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır. Hukuk Mahkemeleri başlığı altında mahkemeler 5'e ayrılır.

Idari yargı hakimi nerede çalışır?

İdari yargı hakimleri; idari yargıya bağlı olarak; İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi ve Bölge İdari Mahkemelerinde görev alan hukukçulardır.