Agiz kanaması orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Agiz kanaması orucu bozar mı?
  2. Ağzımda kan tadı var orucu bozar mı?
  3. Bir yerinin kanaması orucu bozar mı?
  4. Parmaktan kan akması abdesti bozar mı?
  5. Uyku halinde kan yutmak orucu bozar mı?

Agiz kanaması orucu bozar mı?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre diş kanaması ya da ağızdaki kanama orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması halinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddad, el-Cevhera, I, 173).

Ağzımda kan tadı var orucu bozar mı?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Bir yerinin kanaması orucu bozar mı?

Oruçlunun bedenindeki yaradan çıkan kanın oruca bir zararı olmaz ve bununla oruç bozulmaz. Fakat âlimler arasında özellikle hacamat konusunda görüş ayrılığı meydana gelmiştir. Ancak bu konuda tercihli olan görüş; Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'den gelen hadis gereği, hacamatın orucu bozduğudur.

Parmaktan kan akması abdesti bozar mı?

Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Uyku halinde kan yutmak orucu bozar mı?

Normal şartlarda kan yutmak orucu bozar. Fakat sorunuzda geçen uyku halinde ağızdan kanın gelmesi vb. boğazdan aşağıya inerse, oruç bozulmaz. Çünkü, uyku hali irade dışı bir hal olduğu için oruç bozulmaz. Fakat uyanır uyanmaz ağızdaki salya, kan gibi şeylerin tükürükle dışarı atılması gerekiyor.