Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?
  2. Apartman bahçesi otopark yapılabilir mi?
  3. Apartman garajını kimler kullanabilir?
  4. Ticari amaçlı yapılar ve büro binalarında kaç metreye kadar otopark yapmak zorunludur?
  5. Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
  6. Apartman kapalı garajına lpg'li araç girebilir mi?
  7. Sığınak otopark olarak kullanılabilir mi?
  8. Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
  9. Merdiven altı ortak kullanım alanı mıdır?
  10. Otoparkları kim denetler?
  11. Her daireye kaç otopark?
  12. Apartman otopark işgali nereye şikayet edilir?
  13. Sitelerde kapalı otoparka LPG'li araç girebilir mi?
  14. LPG'li araç kapalı otoparka girerse ne olur?
  15. Sığınak başka amaçla kullanılabilir mi?
  16. Apartman ortak bahçesinde mangal yakmak yasak mı?
  17. Apartman yönetimi nasıl karar alır?

Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?

Otoparklar binaların ortak kullanım alanlarıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu na göre de ortak kullanım alanları arsa payı oranında kullanılmalıdır. Örneğin ; 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri var ise arsa payı 1 olan her daire için 1 otopark hakkı vardır.

Apartman bahçesi otopark yapılabilir mi?

Yargıtay'ın yerleşik içtihadı ve Genel Kurul kararları bakın şöyle: "Mimari proje ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" sayılıyor ve apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor.

Apartman garajını kimler kullanabilir?

KANUNDA GARAJ NASIL DÜZENLENMİŞ Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.

Ticari amaçlı yapılar ve büro binalarında kaç metreye kadar otopark yapmak zorunludur?

Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.

Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?

Kat maliki ortak yerde bulunan müdahalesine son vermezse bu durumda her bir kat malikinin hakimin müdahalesini isteyerek müdahalenin önlenmesini ve eski hale getirilmesini isteme hakları bulunmaktadır. Bu dava için yargılama yapmaya görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir.

Apartman kapalı garajına lpg'li araç girebilir mi?

APARTMAN GARAJINA LPG'Lİ ARAÇ GİREBİLİR Mİ? Apartman girişi de kapalı otopark sayıldığı için LPG'li aracın apartman otoparkına girişi yasaktır. Ancak açık olan yani açık otopark olarak tasarlanan apartman otoparklarına girişte uygulanan bir yasak ya da sınırlama bulunmamaktadır.

Sığınak otopark olarak kullanılabilir mi?

f) İlgili mevzuat gereğince binanın serpinti sığınağı olarak kullanılmak üzere ayrılmış bölümleri, barış zamanında ilave otopark olarak kullanılabilir. ... Sığınakların ilave otopark olarak kullanılabilmesi için tasdikli mimari projenin, araçların giriş-çıkış ve park etme düzeni açısından uygun olması gereklidir.

Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?

Eğer yapılacak değişiklik faydalı olma niteliği taşıyorsa, değişikliğin yapılabilmesi için kat malikleri arasında yüzde 50 oybirliğinin sağlanması yeterli olabiliyor. Aksi takdirde; yapılacak değişikliğin masraflı ve lüks olması halinde tüm kat maliklerinin oybirliği isteniyor.

Merdiven altı ortak kullanım alanı mıdır?

Apartmanda merdiven altı kullanımı nasıl olur? ... Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bina boş alanları, sahanlıklar, merdiven altları bina ortak alanları olup kat malik ve sakinleri bu alanları kişisel kullanımları için değerlendiremiyor.

Otoparkları kim denetler?

(4) Otopark hesabında toplanan meblağın, amacında kullanılıp kullanılmadığı hususu İçişleri Bakanlığınca denetlenir.

Her daireye kaç otopark?

Yapılan değişiklikle beraber her daireye bir otopark yapma zorunluluğu kaldırılarak 80 daire altı dairelerde her 3 daireye 1 otopark, 80-120 metrekare arası dairelerde her 2 daireye 1 otopark, 120-180 metrekare arası dairelerde her daireye 1 otopark180 metrekare üstü dairelerde her daireye 2 otopark yapma zorunluluğu ...

Apartman otopark işgali nereye şikayet edilir?

Kat maliki ortak yerde bulunan müdahalesine son vermezse bu durumda her bir kat malikinin hakimin müdahalesini isteyerek müdahalenin önlenmesini ve eski hale getirilmesini isteme hakları bulunmaktadır. Bu dava için yargılama yapmaya görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir.

Sitelerde kapalı otoparka LPG'li araç girebilir mi?

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan kapalı otoparklara, belirlenen şartların sağlanması halinde LPG kullanan araçların girmesine izin verilecek.

LPG'li araç kapalı otoparka girerse ne olur?

LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. ... LPG yandığı takdirde ortama oldukça zehirli ve havadan ağır olan bir kimyasal gaz bırakır.

Sığınak başka amaçla kullanılabilir mi?

Sığınaklar barışta, 13 üncü maddeye aykırı olmamak koşuluyla, kat malikleri kurulunun oybirliği kararı ve mülki amirin izniyle, bina veya tesisin işletme veya kullanma bütünlüğünü bozmadan ortak alanlar kapsamında kalan başka amaçlarla kullanılabilir.

Apartman ortak bahçesinde mangal yakmak yasak mı?

Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.

Apartman yönetimi nasıl karar alır?

Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanıyor. Toplantıda görüşülen maddeler oy çokluğuyla karara bağlanıyor. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılıyor.