Sözleşme türü ne demek?

İçindekiler:

  1. Sözleşme türü ne demek?
  2. Sözleşme unsurları nelerdir?
  3. Muhafaza amacı taşıyan sözleşme türü nedir?
  4. Sözleşme Hukuku nedir?
  5. Kendine özgü yapısı olan sözleşmeler nelerdir?
  6. Sözleşme nelerdir?
  7. Sözleşme yapma serbestisinin sinirlari nelerdir?
  8. Idari sözleşmelerin klasik türleri nelerdir?
  9. Isimsiz sözleşmeler nedir?
  10. Iş sözleşmesinin özellikleri nelerdir sıralayınız?
  11. Edimin unsurları nelerdir?
  12. Borç ilişkisi kapsamında yer alan haklar nelerdir?
  13. Isimsiz Sozlesmeler nelerdir?

Sözleşme türü ne demek?

Sözleşme türleri şu şekilde gruplandırabiliriz; Mülkiyet hakkını geçirmeye yönelik sözleşmeler; satış sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi. Kullandırmaya yönelik sözleşmeler; Kira sözleşmesi, ariyet (kullanma ödüncü) sözleşmesi, karz (ödünç) sözleşmesi.

Sözleşme unsurları nelerdir?

Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.

Muhafaza amacı taşıyan sözleşme türü nedir?

4-Saklama Amacı Güden Sözleşmeler Bunlar “saklama (vedia) sözleşmesi” ve onun alt türleri olan “ardiyeciye bırakma”, “konaklama yeri, garaj, otopark ve benzeri yerleri işletenlere bırakma” sözleşmeleridir.

Sözleşme Hukuku nedir?

Sözleşme, iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan ve koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlere denir. ... Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir.

Kendine özgü yapısı olan sözleşmeler nelerdir?

Bu tür sözleşmeler, kısmen veya tamamen, kanunda düzenlenmiş sözleşme tiplerinde bulunmayan unsurlardan meydana gelir. Kendisine özgü yapısı olan sözleşmelere başlıca sulh, satış için bırakma, tek satıcılık, tahkim ve sporcu transfer sözleşmeleri örnek gösterilmektedir.

Sözleşme nelerdir?

Sözleşme, birden fazla kişinin hukuki bir netice elde etmek amacıyla bir konu üzerinde vardığı anlaşmaya denilmektedir.

Sözleşme yapma serbestisinin sinirlari nelerdir?

Sözleşme Yapıp-Yapmama Özgürlüğü: Kural olarak hiç kimse, isteği dışında, bir sözleşme ilişkisine girmeye mecbur değildir. Hiç kimse, bir sözleşmenin kurulması için bir öneride bulunmaya zorlanamayacağı gibi, kendisine yöneltilen bir öneriyi kabule de mecbur değildir.

Idari sözleşmelerin klasik türleri nelerdir?

İDARİ SÖZLEŞME TÜRLERİ
  • Kamu Hizmeti İmtiyaz Sözleşmeleri. ...
  • Mali İltizam Sözleşmeleri. ...
  • Kamu İstikraz Sözleşmeleri. ...
  • İdari Hizmet Sözleşmeleri. ...
  • Yer altı – Yerüstü İşlemler Sözleşmeleri. ...
  • Orman İşletme Sözleşmeleri.

Isimsiz sözleşmeler nedir?

İsimsiz sözleşme kanunlarda düzenlenmemiş olan sözleşme türlerini tanımlamak için kullanılan bir adlandırmadır. ... İsimsiz sözleşmeler kişilerin kendi irade özgürlükleri çerçevesinde yaptıkları ve herhangi belirli bir sözleşme tipine uymayan bütün sözleşme türlerine verilen genel bir addır.

Iş sözleşmesinin özellikleri nelerdir sıralayınız?

İş sözleşmesinin özellikleri
  • genel ve özel çalışma koşulları
  • günlük ya da haftalık çalışma süresi.
  • ücret, varsa ücret ekleri.
  • ücret ödeme zamanı
  • süresi belirli ise sözleşme süresi.
  • fesih durumunda tarafların uymak zorunda olduğu hükümler.

Edimin unsurları nelerdir?

Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir. Borcun taraflarını, edimi yerine getirmekle yükümlü olan borçlu ile, lehine edimde bulunulacak alacaklı oluşturmaktadır.

Borç ilişkisi kapsamında yer alan haklar nelerdir?

Bir borç ilişkisinde alacaklı haline gelen tarafın borçludan yerine getirmesini talep edebileceği bir takım haklar ortaya çıkar. Bunların en önemli örnekleri olarak faiz, cezai hak, yenilik doğuran hak ve defi hakları sayılabilir.

Isimsiz Sozlesmeler nelerdir?

İsimsiz sözleşme kanunlarda düzenlenmemiş olan sözleşme türlerini tanımlamak için kullanılan bir adlandırmadır. ... İsimsiz sözleşmeler kişilerin kendi irade özgürlükleri çerçevesinde yaptıkları ve herhangi belirli bir sözleşme tipine uymayan bütün sözleşme türlerine verilen genel bir addır.